Vjernike oduševljava, crkvene krugove zabrinjava

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran
Vjernici su oduševljeni, a konzervativni crkveni krugovi oprezni i zabrinuti: izravan i otvoren, papa Franjo izaziva gotovo nepodijeljene simpatije »običnih« ljudi, no njegov stil ophođenja, kao ni neki potezi poput smjena problematičnih biskupa i najavljene reforme, dijelu crkvenog vrha nisu po volji. Sve veću nelagodu među konzervativcima, smatraju pojedini vatikanski analitičari, pokazala je neuobičajeno javna rasprava o pitanju davanja pričesti rastavljenim osobama, koja se događa uoči sinode o braku i obitelj, zakazane od 5. do 18. listopada, i koja bi mogla biti ključni test za Papine reforme.

Polemike je rasplamsala knjiga petorice kardinala u kojoj su se usprotivili ideji da se ublaži zabrana prema osobama u drugom braku koje ne mogu dobivati svetu pričest. Konzervativni kardinali, među kojima je pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Müller, kritizirali su prijedloge kardinala Waltera Kaspera da se ljudima koji su se ponovo oženili dopusti sakrament pričesti, pod određenim uvjetima i nakon osobnog pokajanja. Kasper im nije ostao dužan. Talijanski mediji prenose da je u intervjuu u listu Il Mattino uzvratio

nezadovoljnicima da je o svojim reformama i prijedlozima razgovarao s Papom, poručivši i da meta polemika nije on, nego sam papa Franjo.
Mogući obračuni

U Vatikanu, ističu komentatori, nisu pretjerano sretni što se medijsko praćenje skorašnje sinode svelo praktički na nagađanja o mogućim obračunima oko »zapaljivih« tema, prvenstveno oko pitanja nerazrješivosti braka, jer Papa želi da se na sinodi, kako je to nedavno ustvrdio glasnogovornik Svete Stolice otac Federico Lombardi, raspravlja otvoreno o mnogim pitanjima.

No, novi smjer crkve pod papom Franjom dolazi do izražaja i u nizu drugih poteza. Nedavno je Papa za nadbiskupa Chicaga imenovao biskupa hrvatskih korijena Blasea J. Cupicha, za kojeg analitičari tvrde da pripada umjerenoj struji. »Papa Franjo ne pokušava izbalansirati desnicu i ljevicu, nego izgraditi široku sredinu kako bismo mogli razgovarati, a ne svađati se«, prokomentirao je ovo imenovanje za agenciju Associated Press crkveni povjesničar Christopher Bellitto sa sveučilišta u New Jerseyu.

Uz to, američki mediji već neko vrijeme spekuliraju da Papa namjerava maknuti američkog kardinala Raymonda Burkea s mjesta pročelnika Apostolske signature, koja je svojevrsni vrhovni sud kojem crkveni sudovi podnose izvještaje o svom radu, što znači i o postupcima proglašenja brakova ništavnim. Upravo je Burke jedan od onih koji se protive »labavljenju« pravila vezanih uz pričest razvedenih i ponovo oženjenih.
Problem pedofilije

Simpatije javnosti Papa skuplja i zahvaljujući svojim potezima prema crkvenim dužnosnicima koji se ogriješe o pravo ili moral. S obzirom da poziva na skromnost, ne treba čuditi da je ovog proljeća smijenio jednog njemačkog biskupa zbog pretjerane rastrošnosti. Da je odlučan u suočavanju s problemom pedofilije, pokazalo je i nedavno uhićenje, usred Vatikana, bivšeg nuncija u Dominikanskoj Republici, optuženog da je plaćao seks s djecom. Dan kasnije Papa je smijenio paragvajskog biskupa Regolia Ricarda Livieresa Planoa, a kao razlog mediji navode da je štitio svećenika osumnjičenog za pedofiliju. Plano se potom, kako prenosi Hina, obračunao s Papom u podužem pismu koje je Vatikan odbio komentirati.
Konzervativna struja papi Franji navodno zamjera i njegove žestoke kritike na račun kapitalizma, odnosno kapitalističke pohlepe, no upravo je to na iznenađujući način povezalo radikalnu europsku ljevicu i poglavara Katoličke crkve. Sredinom rujna kod Pape je na »privatnom susretu« bio Alexis Tsipras, vođa grčke Syrize, oporbene radikalno lijeve stranke koja se žestoko protivi mjerama štednje koje su osiromašile Grčku. Nakon susreta Tsipras je otkrio da, iako kreću s različitih ideoloških pozicija, Papa i on dijele iste stavove o mnogim društvenim pitanjima.

 

novilist.hr