Vatikan službeno objavio sastav Komisije za Međugorje

straživanja iznijet će jedino Kongregaciji za nauk vjere. Ured za tisak Svete Stolice objavio je u utorak popis članova Međunarodne istražne komisije za Međugorje koja je svoj prvi sastanak održala 26. ožujka 2010.

Predsjednik Komisije je umirovljeni papinski vikar za rimsku biskupiju kardinal Camillo Ruini, a članovi su: kardinal Jozef Tomko, umirovljeni pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda; kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine; kardinal Josip Bοzanić, nadbiskup Zagreba i potpredsjednik vijeća Europske biskupske konferencije; kardinal Julián Herranz, umirovljeni predsjednik Papinskog vijeća za zakonske tekstove; nadbiskup Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetaca; monsinjor Tony Anatrella, psihoanalitičar i specijalist za socijalnu psihiatriju; monsinjor Pierangelo Sequeri, docent temeljne teologije na fakultetu za teologiju sjeverne Italije; otac A. David Maria Jaeger, savjetnik Papinskog vijeća za zakonske tekstove; otac Józef Kijas Zdzisław, relator Kongregacije za pitanje svetaca; otac Salvatore M. Perrella, docent marijologije pri Papinskom teološkom fakultetu "Marianum"; velečasni Achim Schütz, docent teološke antropologije pri Papinskom lateranskom sveučilištu, koji je tajnik Komisije.

Dotajnik Komisije za Međugorje je monsinjor Krzysztof Nykiel, službenik Kongregacije za nauk vjere.

U radu Komisije sudjelovali su i stručnjaci kao velečasni Franjo Topić, docent temeljne teologije u Sarajevu (Bosna i Hercegovina); otac Mijo Nikić, docent psihologije i psihologije religija pri Filozofskom i teooškom učilištu jezuita u Zagrebu; otac Mihály Szentmártοni, docent duhovnosti pri Papinskom sveučilištu Gregoriana, i časna sestra Veronica Nela Gašpar, docentica teologije u Rijeci.

Kao što je i najavljeno, istražna komisija će se sastajati bez prisustva javnosti i neće objavljivati ni priopćenja za javnost. Zaključke svoga istraživanje Komisija će predati na razmatranje Kongregaciji za nauk vjere, koja će, na koncu, iznijeti svoje mišljenje o međugorskom fenomenu. Nije naznačeno kada će se Komisija ponovno sastati ni kada bi mogla zaključiti svoj rad.

Silvije Tomašević / Večernji List