Vatikan o Međugorju: 'Izjava mostarskog biskupa je osobna'

Gospa Međugorje, Papa, Vatikan, Međugorje

RIM – "Izjava mostarskog biskupa odražava osobno mišljenje, nije konačni i službeni sud Crkve", kazao je papinski državni tajnik kardinal Tarciso Bertone u povodu ocijena mostarskog biskupa Ratka Perića navodnih ukazanja Gospe u Međugorju. Mons. Perić bi u ponedjeljak trebao u Vatikanu razgovarati o Međugorskom fenomenu. Bertone drži kako se glede Međugorja treba krenuti od izjave bivše Jugoslavenske biskupske konferencije od 10. travnja 1991. u Zadru u kojoj se ostavljaju otvorenima vrata za daljnja istraživanja.

U toj zadarskoj izjavi se kaže kako "nisu utvrđene nadnaravne pojave", što znači kako se treba nastaviti s istragom.

- Nije istina da je bivša Jugoslavenska biskupska konferencija iznijela negativni sud o Međugorju - drži Tarcisio Bertone, koji je i u svojoj knjizi "Posljednja vidjelica iz Fatime" , portugalskom marijanskom svetištu, govorio i o Međugorskom fenomenu.

Papa Benedikt XVI. koji je, kao kardinal Ratzinger, bio na čelu Kongregacije za nauk vjere, a njegovim tajnikom je bio Bertone, sada želi osnovati posebnu istražnu komisiju o Međugorju. Zapravo, Ratzinger se i kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, a tu je dužnost obavljao od 1980. do izbora za Papu 2005., zauzimao oko Međugorja. Sada želi, ali još nije službeno potvrđeno, povjeriti bivšem predsjedniku Talijanske biskupske konferencije kardinalu Camillu Ruiniju koordiniranje komisijom koja bi trebala konačno utvrditi autentičnost ukazanja.

U rimskoj kuriji, zapravo, postoji podjela glede navodnih ukazanja Gospe u Međugorju. Donošenje bilo koje odkluke otežava činjenica kako se Gospa navodno ukazuje vidjelicima i kada oni nisu u Međugorju. Ima onih koji drže kako sama činjenica da u Međugorju dolazi do mnogih preobraćanja ili ozdravljenja ne znaći kako je to mjesto na kojem se pojavljuje Gospa.

- Preobraćanja, pa i ozdravljenja, nisu dovoljni argument s kojim se može prihvatiti teza o autentičnosti ukazanja. Samo zato što se na tom mjestu netko preobrati ne znaći da se ukazuje i Gospa. Preobraćanja su moguća u svakoj seoskoj župi - drži bivši pročelnik Kongregacije za kauzu svetaca kardinal José Saraiva Martins.

Vatikan će vjerojatno podijeliti mostarsko-duvanjsku biskupiju na dvije, pa će iz nje isključiti Međugorje. Time se ne dezaurira mostarskog biskupa, već se i franjevcim i novoj biskupiji daje mogućnost stvaranja boljih odnosa, odnosno polaska s novim perspektivama. Podjela mostarsko-duvanjske biskupije na dvije nije, dakako, vezana samo uz međugorski fenomen, te se o takvoj mogućnosti već duže razmišljalo.

vecernji list