Vatikan će proglasiti svecem Hrvata iz Hercegovine - 27.07.2012

Tijekom sedamdesetih godina majka petogodišnjeg dječaka oboljelog od cerebralne paralize zamolila je za pomoć u molitvi isusovce sa splitskog Manuša. Nedugo nakon toga, u crkvi Presvetog Srca Isusova organizirani su molitveni susreti obitelji, redovnika i novaka, a sada već pokojni pater Josip Kukuljan predložio je da se za ozdravljenje mole Petru Barbariću. Molitva im je bila uslišana i milost se dogodila! Petogodišnji dječak, potpuno oduzet i bez mogućnosti govora, počeo se oporavljati te je u crkvi i prohodao.

- Doktori u splitskoj bolnici ostali su šokirani kada su napravili CT mozga i uvidjeli kako je atrofija nestala i kako se mozak oporavio. To je u medicini jednostavno nečuveno! Dječak, sad već odrasli čovjek, i dalje živi u Splitu, a živ je i liječnik koji ga je od djetinjstva liječio i koji je bio svjedok njegova ozdravljenja te to i posvjedočio. Na potvrdu je dječak išao i dva puta u Italiju gdje su ga pregledavali - opisuje nam pater Božidar Nagy, vicepostulator kauze za beatifikaciju sluge Božjeg Petra Barbarića, dodajući kako je bilo još puno slučajeva uslišanja molitava upućenih Barbariću, no, ovo čudo je izabrano za proces beatifikacije.

Šikaniranje nezgodnih svjedoka ozdravljenja

Upravo će i u Splitu u jesen biti okončan proces u vezi čuda, s nadbiskupovim blagoslovom. Zbog trajanja procesa, imena neposredno vezana uz ozdravljenje ne objavljujemo, a doznajemo i kako je obitelj zbog ozdravljenja uslišanog molitvom bila šikanirana od strane komunističkog režima.

I dandanas živi sjećanje na taj izvanredni događaj među Isusovcima na Manušu. Pater Stipo Balatinac, superior rezidencije Družbe Isusove u Splitu i magistar novaka, iako nije bio nazočan za vrijeme samog čuda, sjeća se kako je dok je bio u novicijatu od 1986. do 1988. pater Kukuljan organizirao hodočašće novaka i vjernika u Travnik, gdje se školovao i gdje je pokopan sl. Božji Petar.

- Tek sam kasnije otkrio zašto to hodočašće. Obitelj u kojoj je ozdravio dječak u to vrijeme intenzivno se družila s novacima koji su mu držali vjeronauk, a i dandanas koji put tijekom godine navrate i k nama na Misu - kaže pater Stipo, dodajući kako trenutno nije aktualna pobožnost prema Barbariću, ali je svakako namjeravaju oživiti.

- On je umro kao mladić, a kako ovdje odgajamo mlade isusovce, svakako smo u razmišljanju da to pokrenemo. Sada ćemo moliti za uspjeh procesa i proglašenja blaženim - kaže naš sugovornik.

Naime, upravo prije nekoliko dana, Generalna postulatura Družbe Isusove, koja vodi kauzu za beatifikaciju, predala je Kongregaciji za kauze svetaca u Vatikanu Poziciju o krepostima Petra Barbarića. Tim činom završen je najvažniji dio postupka za beatifikaciju koji je trajao pune 74 godine, a otvoren je u Sarajevu.

Dodajmo kako je Pozicija spis na kojemu je radilo desetak teologa i stručnjaka posljednjih dvadesetak godina, a u kojem se na osnovi dokumenata i prikupljenih svjedočanstava dokazuje da je Barbarić posjedovao kreposti u herojskom stupnju. Koliko je to opširan posao, pokazuje i činjenica kako spis ima oko 1000 stranica i težak je oko četiri kilograma.

- Svetost Petra Barbarića očitovala se u gimnaziji gdje je svima bio uzor i živio iznimno pobožno i savjesno. Ispunjavao je zadaće, živio jedan skroviti život i veliku pobožnost. Kao gimnazijalac prehladio se na jednom uskrsnom izletu 1896. godine na planini Vlašić, kada je za ljetnog vremena iznenada došlo do oluje i kiše. Tu je dobio upalu pluća, koju je prebolio, ali kasnije se ustanovilo da je to turbekuloza koja je uhvatila maha. I u bolesti je pokazao veliku pobožnost kada je postao svjestan da mu nema spasa, te se pripremio za smrt - opisuje pater Božidar.

Inzistiranje na isusovačkim zavjetima


Zanimljivo je i to kako je Petar umro kao isusovac. Naime, prije bolesti iskazao je želju za polaganjem isusovačkih zavjeta, ali su mu odgajatelji kazali neka još malo razmisli pa da ih nakon mature položi.

- Živio je s tom željom, no, onda je došla bolest. Poglavari su znali za želju, a kada ih je on sam zamolio da ih položi "in articulo mortis" (u momentu smrti), želja mu je ispunjena - kaže pater Božidar, navodeći kako jedna od Petrovih poznatijih misli otprilike glasi: "Od svih puteva koji vode u nebo, meni je najbrži i najlakši onaj kojim čovjek ide kada izvršava savjesno svoje staleške dužnosti."

Tu rečenicu je i papa Ivan Pavao II. citirao 1997. godine kada je bio u Sarajevu, prisjeća se pater Božidar, a na upit što dalje u postupku slijedi, otkriva:

- Sada će tri komisije pregledati spis. Prvo povijesna komisija, koju čine povjesničari, pa potom najvažnija teološka komisija, koja se sastoji od devet teologa. Oni će kazati jesmo li uspjeli dokazati da je sl. Božji Petar Barbarić imao herojske kreposti. Potom slijedi kardinalska komisija, koja daje zaključak - navodi pater Božidar, dodajući da će ako sve komisije daju pozitivni odgovor onda i Papa potpisati dekret o herojskim krepostima, čime bi bio otvoren put za službeno proglašenje blaženim Petra Barbarića. Na upit koliko će još vremena proći dok se to ne riješi, pozitivno odgovara:

- Mi se nadamo da bi moglo ići dosta ubrzano, jer su bosanskohercegovački biskupi zainteresirani da proces ide što brže - kaže pater Božidar.

Inače, sama inicijativa za proglašenjem neke osobe svecem kreće iz naroda. Hrvatski kandidat oltara sl. Božji Petar i nekoć je, a sada još više, uživao glas svetosti, što se posebno vidi po broju vjernika koji dolaze na Mise u crkvi travničkog sjemeništa, gdje se nalazi njegov grob.

Slobodna dalmacija