Uz proslavu 80. rođendana Papu muče teške misli vezane uz starenje

»Molite se da moja starost bude takva: mirna, ispunjena vjerom, plodna, a i puna radosti«, kazao je Papa okupljenim kardinalima

Papa Franjo kazao je u subotu, komentirajući početak obilježavanja svoga 80. rođendana posebnom misom na kojoj su mu se pridružili kardinali koji žive u Rimu, kako ga muče teške misli vezane uz starenje.

»Nešto što izgleda ružno i zastrašujuće - starost - na pameti mi je ovih nekoliko dana«, priznao je Papa po završetku vjerske službe u kapeli Paolina.

Pozivajući se na stare rimske pjesnike i filozofe poput Cicerona i Plinija, papa Franjo opisao je starost kao »žudnju za mudrošću« dodavši: »Nadajmo se da će to tako biti i za mene«.

»Molite se da moja starost bude takva: mirna, ispunjena vjerom, plodna, a i puna radosti«, kazao je Papa okupljenim kardinalima.

Vatikan je otvorio sedam e-mail računa kako bi mogao primiti sve čestitke koje stižu u povodu papina rođendana, na latinskom, talijanskom, španjolskom, portugalskom, engleskom, francuskom, njemačkom i poljskom jeziku.

Iz Svete Stolice kažu kako Papa namjerava taj dan provesti »normalno«, s uobičajenim radnim aktivnostima.

Tako njegov današnji raspored uključuje susret s predsjednikom Malte, čelnikom vatikanske biskupske kongregacije, biskupom iz Švicarske i predstavnicima katoličke zajednice iz Toskane.

Tijekom noći Papi je stigla čestitka i američkog predsjednika na odlasku Baracka Obame.

»I riječju i djelom Papa je nadahnuo ljude diljem svijeta svojim porukama suosjećanja, nade i mira«, stoji u Obaminoj čestitki.

Obama je također zahvalio Papi za doprinos povijesnom približavanju između Sjedinjenih Država i Kube.

Hina

17.12.2016 u 13:49