Uskrs - najveći događaj u povijesti!

uskrs

Zacijelo, nijedan povijesni događaj nije usmjerio ljudsku povijest kao što je to učinio događaj Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Njegovim uskrsnućem prihvaćamo i novu filozofiju povijesti - filozofiju ljubavi, praštanja, služenja, sebedarja... Isus je dva dana prije zadnjeg slavlja Pashe svojim suradnicima ponovno najavio kako će biti razapet.

Jeruzalemski čelnici okupljeni su u vijećnici i traže način kako ga ukloniti iz naroda. Pronašli su metodu. I to najgoru! Nagovorili su jednoga njegova suradnika, učenika, apostola, da ga izda za trideset srebrenika. Učenik Juda Iškariotski pristaje izdati Učitelja poljupcem. Isus ne dopušta učenicima da ga brane mačem.

Na Posljednjoj večeri, prije nego su ga uhitili u Getsemanskom vrtu na Maslinskoj gori te mučili po dvorovima i raspeli na križ izvan Jeruzalema na Kalvariji, Isus je ustanovio Euharistiju, svećenički red i dao zapovijed ljubavi. Želio je trajno biti nazočan među svojim sljedbenicima zato je ustanovio svetu misu!

Na Posljednjoj večeri oprao je noge svojim učenicima. Kad je završio taj čin, reče im: "Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam. Ako, dakle, ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih". (Iv 13, 12-15) Isus je pokazao hrabrost služenje i poniženja. Teško je služiti ako nas Isus nije duboko dodirnuo u dušu!

Nakon Posljednje večere započela je najveća drama. Samoća, izdaja, hvatanje, osuda Velikoga svećeničkog vijeća, zataja najhrabrijeg učenika Petra, politička osuda, izrugivanje, bičevanje, udaranje po glavi, nošenje križa, razapinjanje, pogrđivanje i smrt te čuvanje groba.

Mislili su narodni vođe kako će njegovom smrću s Njim biti svršeno. Međutim, dolazi do povijesnog preokreta. Preokreta koji je najsnažnije promijenio povijest svijeta i svake osobe. Isus je uskrsnuo. U teškoj situaciji dvije žene imaju hrabrosti otići na njegov grob. Dvije Marije žele iskazati svoj pijetet. Na grobu susreću anđela koji ih hrabri i reče što se dogodilo s Isusom Raspetim.

Šalje ih učenicima s porukom: "Uskrsnuo je!" Na povratku i same susreću Uskrslog! S groba su otrčali i stražari da jave svojim čelnicima. Bili su slabi! Dopustili su da ih nagovore i potplate!

Za novac su počeli širiti lažnu informaciju! Ipak, snažnija je bila istina! Vijest dviju Marija imala je snagu, ne snagu javnog mnijenja nego snagu svjedočenja! Njihova vijest okupila je jedanaestoricu raspršenih i strahom ispunjenih Isusovih učenika! Ohrabrili su se! I sami su susreli Uskrslog!

Više nikakve prijetnje i zastrašivanja nisu ih mogli spriječiti! Ni smrt ih nije mogla prestrašiti i zaustaviti! Pošli su naviještati svijetu: život je jači od smrti, ljubav je jača od mržnje, praštanje je jače od osvete... Promijenili su svijet! Neka i nas uskrsli Krist promijeni kako bismo iz dana u dan postajali ljudi koji danas istinski žive Uskrs!