USKRS JE: Evo što katolicima u BiH poručuju biskupi

Uskrsna čestitka, Uskrs, biskupi

Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, vremena koje se naziva Korizmom.

-Isusuovo uskrsnuće i užašašće na nebo daje nadu katolicima da ih nakon ovozemaljskog života, također, čeka uskrsnuće u nebo.

Uskrsnu čestitku katolicima u BiH su uputili njihovi biskupi, prenosi Hrvatski Medijski Servis. U uskrsnoj poruci vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ističe kako "uskrsli Krist i k nama dolazi da nam rasvijetli pamet te budemo sposobni razlučiti i razabrati prave vrijednosti".

Kardinal Puljić: Ne dozvolimo da drugi bez nas odlučuju

Hrabri nas da se ne bojimo povjerovati Riječi Božjoj i u njoj naći lijeka za svoje rane. Zato nas uskrsna čestitka poziva da zavolimo svoje korijenje i na našem putu prepoznamo Isusa koji s nama putuje. On nam svojom riječju liječi rane i pomaže da nam se vrati hrabra nada s kojom ćemo se suočiti sa svagdašnjicom.

Ohrabreni uskrslim Kristom suočimo se s našom stvarnošću i ne dozvolimo da drugi bez nas odlučuju o nama i našoj budućnosti na ovim prostorima. Nemojmo da i nama Isus mora reći: „O bezumni i srca spora". Taj Krist koji je na križu pobijedio dat će nam snage u nošenju našeg križa, posebno kroz milost praštanja i očitovanja ljubavi. Svjesni da smo voljena bića, uznastojmo i sami rasti u ljubavi i praštati jedni drugima, kako bi Božje milosrđe zavladalo u nama i među nama.

U tom duhu razmišljanja, dok vam upućujem uskrsnu čestitku, želim da svaki od vas doživi Isusovu blizinu, svjetlo i snagu njegove riječi: „Mir vama" (Iv 20,21), koju smo čuli prigodom prošlogodišnjega pohoda pape Franje našoj zemlji. Želim da svako od vas doživi radost oproštenja i ispunjenje milošću koja daje snagu za život. Dok vam čestitam Uskrs, želja mi je da vas zahvati i u vama odjekuje radost vjere kojom ćemo se suočiti sa svim izazovima hrabro svjedočeći njega, Uskrsloga. Neka uskrsna radost prožme svako dijete, svako mlado biće, svaku majku, svakog oca, svakog starca i staricu, svakog nemoćnika i bolesnika, svakog čovjeka koji traži nadu i smisao života, sve odgovorne u ovom društvu.

Uz ove želje sve vas predajem zagovoru i zaštiti nebeske Majke te na vas zazivam obilje uskrsnog blagoslova uz najsrdačnije pozdrave, stoji u uskrsnoj čestitki kardinala Vinka Puljića.

Biskup Perić: Isuse, svaka ti čast i slava u vjekovječne vjekove

U uskrsnoj poruci biskup motarsko-duvanjski i upravitelj Trebinjsko-mrkanjski dr Ratko Perić, međuostalim, kaže:

-Od Velikoga četvrtka do Velikoga Uskrsa nad Isusom Živim, Mrtvim i Uskrslim okreće se čvrsta valuta po Jeruzalemu. Dok njega kupuju i prodaju, i na njegov račun trguju, on svojom gorkom Mukom, strašnom Smrću i slavnim Uskrsnućem božanskom Krvlju otkupljuje Pilata i Heroda, Anu i Kajfu, Arimatejca i Nikodema, Hilela i Šamaja, glavare i starješine, farizeje i saduceje, stražare i vojnike, i sve ljude Staroga Zavjeta i svega svijeta i sve do Sudnjega dana...
Mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski biskup dr Ratko Perć

Mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski biskup dr Ratko Perć

Otkupitelju naš, veličanstven li se i u Smrti i u Uskrsnuću svome! Svaka ti čast i slava u vjekovječne vjekove! Daj da naše oči budu usmjerene na tvoje prošlo uskrsnuće i na naše buduće".

Biskup Komarica: Solidarnost sa svima trajni je izazov nas kršćana

Banjalučki biskup dr Franjo Komarica u uskrsnoj poruci međuostalim kaže: -Solidarnost Isusova s ljudima svih naroda, svih vremena, svih rasa i klasa, trajni je izazov - osobito za nas kršćane - da poštujemo bogoliko dostojanstvo i prava svakog čovjeka i da se za njih zalažemo. Naša nam vjera jasno kaže, da mi imamo samo jednog Gospodara. Božja vladavina isključuje vladavinu, a pogotovo teror, ljudi nad drugim ljudima!

Opredijelimo se - kao kršćani - svjesno i odlučno i u slavljenju ovogodišnjeg Uskrsa - bilo da ga slavimo po novom ili starom kalendaru - za Mir Uskrslog Krista, za življenje Njegova Evanđelja, za izgrađivanje Njegova Kraljevstva istine, pravde, milosrđa, ljubavi i mira! Uskrsli Krist, jedini Gospodar Neba i Zemlje - će nam pri tome sigurno pomoći! Dati će nam sigurno svjetla i snage da živimo kako On to od nas i očekuje!

Svima vama, braćo i sestre, koji Uskrs slavite sada, po novom Gregorijanskom kalendaru kličem: MIR VAMA! DOISTA USKRSNU ISUS! ALELUJA!

A vama koji ga - ove godine nešto kasnije - slavite po starom, julijanskom kalendaru već ga sada čestitam: HRISTOS VASKRSE! UISTINU VASKRSE!, stoji u uskrsnoj poruci biskupa banjalučkog Franje Komarice.

/HMS/