Treba dijeliti počevši od sebe, potrebna je pobjeda nad sebičnosti

Međugorje, hodočasnici, Dubrovnik, biskup Uzinić, religija, nezadovoljstvo, obijest, oholost srca,  Stvoritelj, molitva, vjera, Kristov križ, religija, psalam, vjera, religija, dar vjere, vjera, religija, Papa, fra Zvjezdan Linić, religija, čovjek i vjera, molitva, religija, krist kralj, priznaje Isusa Krista, evanđelje, milosrđe , religija, vjera, Sveto pismo, vjera, Radost Evanđelja, evanđelje, crkva, Papa, Sveti Otac, religija, korizma, duhovne vježbe, Isus, evanđelje, naviještanje evanđelja, religija, Blagoslov za Novu Godinu, vjerovati , religija, vjera, zaklinjanje, vjera, Riječ Božja, Božja Ljubav i Volja
Ima mnogo gladnih osoba, Bog njima može izgledati kao jedan kruh. Život započinje s glađu, a živjeti znači biti gladan. A ako se pogled usmjeri u širinu, vidimo glad mase, opsadu siromašnih, milijune ispruženih ruku koje traže nešto za jelo, ne traže neku vjersku definiciju. A kako odgovara Crkva, upitao je otac Ronchi.

Svoje riječi voditelj duhovnih vježbi isprepleće s riječima Evanđelja koje govori o umnažanju ribe i kruha. Analizira prizor: učenici nagovaraju raspuštanje mnoštva da se nasiti, Isus pak traži da im oni daju jesti; na primjedbu dvanaestorice da nemaju dovoljno hrane, Učitelj pita: 'Koliko imate kruhova? Provjerite'. Isus je vrlo praktičan, uporno zahtijeva provjeru - istaknuo je otac Ermes.

- I danas se traži provjera od svih učenika i od mene: 'Koliko imaš? Koliko novca, koliko kuća? Kakvim životom živiš?' Idite vidjeti, provjerite! Crkva se ne treba bojati jasnoga upravljanja dobrima, ne treba se bojati jasnoće glede svojih riba i kruhova, svojih dobara. Pet kruhova i dvije ribe - kazao je voditelj duhovnih vježbi.

Naglasio je kako smo istiniti ako smo jasni te dodao da kada si istinit onda si i slobodan.

- Isus, kojeg nitko nije kupio i koji nikada nije ušao u palače moćnika, osim kao uznik. Kada se nešto posjeduje, onda se to nastoji zadržati, poput nekih redovničkih redova koji pokušavaju dobrima upravljati kao da će im ona dati sigurnost koju je nagrizla kriza zvanja - istaknuo je Ronchi.

Naprotiv, kako je rekao voditelj duhovnih vježbi, Isusova je logika darivanje. Napomenuo je kako se u Evanđelju glagol ''ljubiti'' prevodi glagolom ''dati''.

- Čudo umnažanja kruha veli da Isus ne brine o količini kruha, već želi da se kruh dijeli - kazao je otac Ermes.

Ustvrdio je Ronchi kako prema jednom tajnom božanskom pravilu, 'kada moj kruh postane naš, tada je dostatno i malo kruha. A naprotiv, glad započinje kad tjeskobno držim svoj kruh za sebe, kada siti Zapad za sebe čvrsto čuva svoj kruh, svoje ribe, svoja dobra.

Dodao je otac Ronchi kako je moguće nahraniti zemlju, cijelu zemlju, u izobilju ima kruha. Ne treba ga umnažati, već dijeliti, počevši od sebe. Naglasio je da za to ne trebaju čudesna umnažanja, već pobjeda nad Golijom sebičnosti, rasipanja hrane i gomilanja.

- Dajte i dat će vam se, primit ćete mjeru, nabijenu, stresenu i preobilnu. U tom je Isusovu obećanju sadržana ''čudesna'', neizmjerna ekonomija dara i stostrukoga primanja, koja mrsi svaku računicu. Ovo me tješi jer očituje da posljednja istina slijedi logiku dara, a ne logiku propisa. A posljednje će pitanje glasiti: 'jesi li u životu davao malo ili mnogo?' O tomu ovisi život, a ne o dobrima - ustvrdio je otac Ronchi dodajući da je dosta pet kruhova za promjenu svijeta.

Čudo su, kako je rekao Ronchi, pet kruhova i dvije ribe koje rađajuća Crkva s pouzdanjem stavlja u Kristove ruke, bez računice i pridržavanja za sebe, za svoju večeru.

- To je malo, ali samo to ima, malo je, ali je cijela večera učenika, to je mala kap u moru, ali ta kap može dati smisao i nadu životu - zaključio je otac Ronchi.

laudato.hr