Tisuće svijeća obasjat će grobove naših najmilijih

Mostar, Staklena banka, Svi sveti, blagdan svi sveti, Dan mrtvih

Svete mise

Na katoličkim grobljima diljem župa u BiH služe se svete mise, a u županijama/općinama s većinski hrvatskim stanovništvom 1. i 2. studenoga su neradni dani, piše Večernji list BiH.

Već danima unaprijed obilaze se i čiste groblja kako bi na ove blagdane posljednja počivališta okupana cvijećem u noći zasjala plamenom tisuća svijeća. Oni koji će ponijeti cvijeće i zapaliti lampione na grobovima, mogu ih kupiti kako u cvjećarnicama, tako i kod uličnih prodavača te u velikim trgovačkim lancima.

Nude ih, također, i male trgovine. U jednome od mostarskih trgovinskih lanaca sitnocvjetne krizanteme u posudi mogu se kupiti već po cijeni od 1,95 KM, a lampioni od 0,65 maraka. U cvjećarnicama u Mostaru one stoje od 5,50 KM do 6,50 KM, buketi se mogu kupiti po cijeni od 15 do 25 KM, a lampioni od 1,10 do 2,25 KM.

U Čitluku su cijene ostale na razini prošlogodišnjih. Porasla je potražnja za umjetnim, svilenim cvijećem pa se takve ikebane u Čitluku prodaju po cijeni od 10 sve do 15 i više KM.

Cvijeće i svijeće

Plastični lampioni u Čitluku se prodaju po cijeni od 0,55 KM (najmanji) do 5, čak i do 8 i 10 KM (oni najveći). Istodobno, cijene lampiona sa svjetiljkom na bateriju su se od 3,5 do čak 12 KM.

Cijena staklenih lampiona kojima se može mijenjati parafinski uložak nešto je veća, od 3,50 do 10, a najvećih do 20 KM. Prodavači tvrde da se najviše prodaju manji lampioni čija je cijena pristupačnija. Slične su cijene i u Ljubuškom. Cijene aranžmana cvijeća u Posavini su od 15 do 30 KM.

Lampioni pojedinačno stoje od 3 KM do 5 KM. Cijena minimalnog cvjetnog aranžmana u Kiseljaku je 10 KM, lampiona već od 0,85 KM. Inače, Svi sveti, blagdan kada se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu, obilježava se 1. studenog, a Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih obilježava se dan nakon Svih svetih, 2. studenoga.

Foto: Ilustracija