Tijelo sv. Antuna Padovanskoga vraćeno u Kapelu svečeva groba

sv Ante, bazilika

Neposredno prije zatvaranja i polaganja lijesa u grob, u bazilici je svečano misno slavlje predvodio generalni vikar Reda franjevaca konventualaca fra Jerzy Norel u koncelebraciji s provincijalnim ministrima i drugim franjevcima konventualcima.

Po završetku mise, unutar bazilike je održana procesija s lijesom do Kapele svečeva groba.


Tim je povodom gvardijanu samostana uz baziliku Sv. Antuna brzojav je uputio papa Benedikt XVI. U brzojavu Papa ističe kako se nada da će taj "događaj, dar Božje providnosti, ponovno posvijetliti primjer veoma omiljenog svećenika franjevca, koji je fascinantno nadahnuo naraštaje vjernika i mnoge mlade ljude da prihvate posvećeni život, (...) koji poziva na obnovu ljubavi prema Kristu i prema braći, kao i velikodušno zalaganje za pravdu i mir. "

Među hodočasnicima pristiglima iz cijeloga svijeta, bila je i Kerry Kennedy, kćerka senatora Roberta. Najviše hodočasnika bilo je u subotu, 20. veljače kada je baziliku pohodilo 60 tisuća hodočasnika. Tu je bilo i oko 250 hrvatskih hodočasnika iz Zagreba i Molva koji su stigli u organizaciji Glasnika sv. Antuna Padovanskoga "Veritasa".

Radovi u Kapeli svećeva groba trajali su od 12. travnja 2008. do 4. prosinca 2009. godine. Tijelo je posljednji put bilo izloženo 1981. godine u prigodi 750. obljetnice svečeve smrti.

Tada je od 6. siječnja do 1. ožujka Svečevo tijelo vidjelo oko 650 tisuća vjernika. Prema nekim nagađanjima, pretpostavlja se kako bi tijelo ponovno moglo biti izloženo 2031. godine o 800. obljetnice Antunove smrti.

Do tada će hodočasnici kao i ranijih godina moći pohoditi svečev grob u padovanskoj bazilici, smješten lijevo od glavnog oltara.

(IKA)