Sveti Otac: 'Savršen je zakon Gospodnji, dušu krijepi'

Sveti Otac, Meksiko, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri
Papa Franjo treći je dan pohoda Meksiku slavio misu za brojno domorodačko stanovništvo u San Cristobal de las Casasu.
Svoju je propovijed Sveti Otac započeo riječima psalma: 'Savršen je zakon Gospodnji, dušu krijepi.' Psalmist koji piše ovaj psalam govori o zakonu koji je izraelski narod primio od Gospodina, zakonu koji kao takav traži da bude svjetlo njihovom putu, podsjetio je. Izraelski je narod osjetio ropstvo, maltretiranja i zlostavljanja, dodao je Papa, sve dok Bog nije rekao: 'Dosta, ne više'!
 
- Upravo se tu pokazuje lice našeg Boga, lice Oca koji pati pred bolju, zlostavljanjem, nepravednostima s kojima je suočen njegov narod. Tada taj zakon postaje simbol slobode, radosti, svjetla - naglasio je Sveti Otac.
 
Promišljajući o narodima Latinske Amerike, Papa ih je usporedio s izraelskim narodom.
 
- Zora sviče iznad svih plemena ovdje, a lice zemlje biva izliječeno - poručio je Papa.
 
Podsjetio je kako narod Latinske Amerike često bio u nevolji, ali Bog ih je izbavio.
 
- U srcu mnogih naroda upisan je dah života jedne zemlje i jednog naroda gdje je prezir nadvladan bratstvom, gdje pravednost pobijedila nepravednosti, solidarnost pobijedila nasilje, a nasilje je izbrisano mirom - kazao je Papa.
 
A naš Otac, Papinim riječima, ne samo da dijeli taj dah nego i sam potiče promjene.
 
- Susrećemo solidarnost Oca koji hodi s nama, vidimo kako taj zakon uzima tijelo, lice i povijest kako bi prati svoj narod sve dok same sjene ne budu potpuno pobijeđene - kazao je.
 
Primijetio je i kako se taj dah često htio obrisati.
 
- Tražilo se kako umrtviti duše, htjelo se uspavati živote mladih, djece, namećući im ideologiju da se ne može promijeniti svijet, da su njihovi snovi nedosanjani - kazao je Papa.
 
Dodao je kako je među najnapuštenijima i najzlostavljanijima naša 'uništena zemaljska kugla, naša sestra, koja plaće u porođajnim bolima'.
 
- Problemi s kojima se ona susreće svih se nas tiču - naglasio je papa Franjo dodajući kako se od naroda Latinske Amerike tu može puno naučiti.
 
Papa je podsjetio kako se baš oni najbolje harmonički znaju odnositi prema prirodi te ju štuju i poštuju kao izvor, 'zajednički oltar'. Primijetio je i kako su unatoč tome često bili isključeni iz društva.
 
- Neki su vašu kulturu i tradiciju smatrali inferiornom, a drugi su pak zasljepljeni novcem otimali vašu zemlju ili ju zagađivali - kako žalosno - istaknuo je papa Franjo.
 
Propovijed je zaključio poticajem kako svijet danas mora ponovo naučiti vrednovati 'ono što je besplatno'.
 
- Stvoritelj nas ne napušta i ne trguje svojom ljubavlju. Ohrabrimo jedni druga da budemo pravi svjedoci njegove ljubavi utjelovljujući savršen zakon Gospodnji, koji dušu krijepi - zaključio je Papa.