Sveta Krizma u hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Nikola Tavelić u Rotterdamu

19.05.2014
1/10

U nedelju 18. svibnja u katedrali sv. Lovre i Elizabete u Rotterdamu početkom u 13.00 sati započelo je misno slavlje koje je predvodio kotorski nadbiskup mons Ilija Janjić u koncelebraciji sa župnikom fra Juro Tokalić i fra Markom Hrgotom .

Potvrda ili Krizma

Potvrda je sakramenat Duha Svetoga. Isus Krist je začet i rođen po Duhu Svetom od Marije Djevice. Kod krštenja na Jordanu vidljivo mu je darovan Duh Sveti koji ga je "pomazao" za Mesiju. Sam je za se posvjedočio: "Na meni je Duh Gospodnji... On me posla blagovjesnikom biti siromasima; proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima: na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje" (Lk 4.18).

Osim pjevanja članova župnoga zbora, svečanosti misnoga slavlja doprinijeli su i sami krizmanici svojim misnim čitanjima, pjevanje psalma,molitvom vjernika te prinosom darova (kalež, hostije, vino i voda, križ, Sv. pismo, Katekizam Katoličke crkve, svijeća, srce s upisanim imenima Potvrđenika i Kruh).
Za vrijeme sv. mise kotorski nadbiskup podijelio je sakramente Potvrde trideset i četri mladića i djevojaka, a u prigodnoj homiliji posebno se obratio mladima riječima neka žive i jačaju svoja duhovna bogatstva, da čuvaju svoj hrvatski identitet i vjeru.
Na kraju misnog slavlja,župnik fra Juro je djeci, roditeljima, rodbini i cijeloj župnoj zajednici zahvalio na suradnji i uloženom trudu, mladi su uputili riječi zahvale nadbiskupu Iliji Janjić i predali mu prigodne darove a također i  nastavnici vjeronauka.

Misno slavlje završeno je biskupovim blagoslovom i podjelom prigodnih darova krizmanicima te zajedničkim fotografiranjem.

HERCEGOVINA.info

loading...