Svečano proslavljen patron sarajevske katedrale i Vrhbosanske nadbiskupije

Misu je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Alessandrom D'Erricom i svim članovima Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Za ovu je prigodu u Sarajevo je stigao i biskup skopski i apostolski egzarh Makedonije mons. Kiro Stojanov koji je izrekao homiliju.

Riječi pozdrav i dobrodošlice uputio je rektor katedrale preč. Ante Meštrović podsjetivši da se u sarajevskoj katedrali izvode unutarnji radovi kako bi, po njihovu završetku, iznutra izgledala kako ju je izgradio njezin graditelj sluga Božji Josip Stadler stavivši je pod zaštitu Presvetoga Srca Isusova.

"Ova prelijepa katedrala imala je svoju prethodnicu, katedralu sv. Petra u Vrhbosni, s kojom se spominje i bosanski biskup i kaptol u dokumentnima u prvoj polovini XIII. stoljeća, od 1238.-1244. Izrijekom se spominje i njezin graditelj biskup Ponsa (Povša) koji zbog teških prilika seli 1247. godine na imanje u Đakovo gdje otpočinje gradnju nove katedrale, očito sumnjajući u svoj povratak u Vrhbosnu. Trebala su proteći stoljeća da bi se tek 1882. godine stvorili uvjeti o podizanju nove katedrale, ove današnje. Proteklo je 130 godina od ponovne uspostave redovne crkvene hijerarhije u BiH, 5. srpnja 1881. godine. Ovim Misnim slavljem želimo proslaviti Srce Isusovo, zaštitnika Vrhbosanske nadbiskupije i naslovnika katedrale kao i 130-t godišnji jubilej ponovne uspostave redovne crkvene hijerarhije u BiH", kazao je preč. Meštrović, uputivši poseban pozdrav biskup Stojanovu i istaknuvši da Sarajevo i Skopje na crkvenom području imaju duge i plodne veze te da je Skopska biskupija dio Vrhbosanske metropolije.

U prigodnoj propovijedi biskup Stojanov je naglasio da ovom misom na osobit način slave "otajstvo najveće Božje ljubavi - probodeno Srce Sina Božjega koje je sluga Božji Josip Stadler uzdigao kao znak ovom, uvijek patničkom narodu Bosne, da u Srcu koje ljubi prepoznaje svoju trajnu zaštitu i nadahnuće za svoj život".

Tijekom mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor "Josip Stadler" pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Nakon Mise uslijedilo je zajedničko druženje u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

(Fena)