FOTO/VIDEO  Stari hrvatski običaj na treću nedjelju došašća

Gospa šćit
Na treću nedjelju došašća u nekim se krajevima među Hrvatima još uvijek slave Materice. Izvorno je to običaj bunjevačkih Hrvata i Hrvata Bosne i Hecegovine.

Prema običaju, djeca i drugi čestitari čestitaju majkama materice. Majke ih pak darivaju slatkišima, orasima, voćem i lješnjacima, a ponegdje jabukama u kojima su umetnute kovanice ili orašasto voće. Bližoj robini darivali su se i rupčići. Običaj često prati svečani ručak gdje su se okupljala djeca i unučad.

Među Bačkim Hrvatima postoji običaj prema kojemu zet, prilikom ulaska u kuću ženinih roditelja, prvo mora punici čestitati materice, a tek se onda pozdraviti sa drugim članovima obitelji. Po uzoru na taj običaj, ponegdje i žene čestitaju materice svojim svekrvama i obratno.

Večer uoči Materica momci i mlađi oženjeni ljudi išli su od kuće do kuće i nosili rakiju i hranu kako bi počastili žene. Nakon razgovora i pića, zauzvrat bi dobili nešto duhana, koji se nazivao 'cina' (cijena).

Sam običaj često se veže uz četvrtu Boju zapovijed: 'Poštuj oca i majku da dugo žviš i dobro ti bude na zemlji.'

Djecu ili žene koja čestitaju materice po mjestu ili susjednim kućama, Bunjevci nazivaju mataricama ili materičarima. Oni prilikom čestitanja gazdarici moraju pjevati ili kazivati čestitku, ovakvu ili sličnu ovoj:

Faljen Isus, gazdarice!
Čestitam vam Materice
Ja sam došo priko mora
Da mi date malo ora.
Snašla me je strašna muka,
Da mi date i jabuka.
Vidio sam i ovaca,
Da mi date i novaca.
Napolju je zdravo zima
Molim jednu čašu vina!

Nakon čestitke gazdarica odgovara: Navike faljen bio! Fala, živi i zdravi bili!

U nastavku pogledajte dokumentarni film FTV-a o Matericama iz 2008. godine.