FOTO  Slivanjski križni put najduži u Hrvatskoj

slivno, križni put

Križ je krenuo u 8 sati iz crkve presvetoga Trojstva i onda preko Glibota, Radalja, Katavića, Velima, Nogala, Mikruta, Vrdoljaka, Jukića, Vučaka, Talaja ,Ravlića ,Radalja ,Jakovina ,Lozina .Selaka ,Zeljaka ,Mrkonjića ,Prgometa ,Kustura ,Parlova ponovno se vratio u crkvu.

Ovoj je najduži križni put u Hrvatskoj i dug je 25. kilometara. Križ nose križonoše, a cjelim putem ih prate kantači koji kantaju muku Isusovu i naravno vjernički puk. Ove godine je bilo oko 500. Slivanjaca iz svih krajeva lijepe naše, a dosta ih je stiglo iz inozemstva koji su u svoju rodnu grudu došli proslaviti najveći kršćanski blagdan.
Posebnost ove godine je to što je za križem bilo dosta djece kojima nije smetalo ni sunce, ni kamenje, a niti veliki usponi. Sve su to izdržali sa osmjehom na licu, a na kraju su najmlađi ponijeli križ koji im nije bio pretežak i nitko nije bio sretniji od njih.

Na kraju je sve završilo u crkvi kantanjem i otkrivanju križa u ljubjenju Isusa razapetog radi nas. Zatim je služena sveta misa i otkriven je Isusov grob.
Ovim putem zahvaljujem svima koji su bili za križem, kao i onima koji su sa nama bili u mislima i molitvi, a posebna zahvala dječici i kantačima koje grlo nije izdalo. Veliko hvala i našemu župniku fra Željku Toliću na vođenju mise i svemu što je napravio i što radi za našu župu Slivno.

Veliko hvala svima i ispričavam se ako sam nešto izostavio još sam pod dojmom veličanstvenog križnoga puta.

Tekst i foto by:Ivica Lozina