FOTO/VIDEO  Rađanje nove crkve na Grbavici

župna zajednica, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić
Iako ova župna zajednica, od svog ustanovljenja 1979., nije imala pravu crkvu, nego kapelicu u prizemlju kuće - župnog stana, uvijek je bila uočljiva i istaknuta zahvaljujući upravo svojim redovnicima. No, odnedavno, uz njihovo zalaganje započelo se s izgradnjom župne crkve, a u rujnu 2013. je dobivena građevinska dozvola za koju se moralo platiti 56 800 KM. Sljedeće godine u kolovozu vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić blagoslovio je temelje župne crkve i pastoralnog centra.

Od Raše do Djakovića

U razgovoru s aktualnim župnikom p. Krešimirom Djakovićem, koji u župi djeluje zajedno s p. Lukom Lučićem i p. Matom Anićem,prisjetili smo se početaka ove grbavičke duhovne oaze koja je nastala odvajanjem od župa Sv. Josipa na Marijin Dvoru i Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu, a prvi joj je župnik bio p. Martin Rašo.

Tako se nekad ovdje Bogu molilo skoro 1 300 vjernika. Bilo je više i samih redovnika - što svećenika što časne braće, te možemo reći da je pastoral cvjetao. Održavale su se brojne duhovne obnove i vježbe za djecu, mlade, obitelji i starije, župu su često posjećivali i bogoslovi budući da su isusovci bili poznati kao njihovi duhovnici.

Skroman, mali prostor u prizemlju, kojeg ne resi puno umjetnina, adaptiran za održavanje bogoslužja bio je znatno više posjećen u prijeratnom razdoblju, primjerice 1991. kada je u župi popisano 1 290 vjernika.

Madona della Strada

Ipak, uz kip i sliku Sv. Ignacija, crkvu krasi i jedna marijanska slika koja ima svoju priču. „Na slici je Gospa od puta ili talijanski Madona della strada. Sama povijest njezina naziva potječe još iz doba Sv. Ignacija. Kada je došao u Rim te kada je papa Pavao III. odobrio Družbu Isusovu, tamo gdje su bili smješteni Sv. Ignacije i njegovi prvi drugovi, nalazila se jedna crkvica u trošnom stanju. On je nju obnovio te u njoj zatekao jednu sliku upravo Gospe od puta - Gospa koja nas prati na našim životnim putovima. Poglavito u ono njegovo vrijeme u Rimu je bilo jako puno i djevojaka i žena koje su, nažalost, krenule stranputicom života pa su svoje tijelo prodavale... Tako je Sv. Ignacije, uz pomoć nekih pobožnih gospođa, nastojao izbavljati ove djevojke i žene te ih je smještao u jedan zavod i trudio se vratiti im njihovo dostojanstvo. A našu sliku, po narudžbi tadašnjeg provincijala p. Radojka Karamana, naslikao je jedan, sada već pokojni, samouki umjetnik iz Zagreba koji je bio pobožni musliman. Nastala je na ploči od ormara, ali su se njezin tvorac i njegova supruga jedva rastali od nje jer im je bila uistinu draga i prirasla srcu, no ipak su je darovali ovdje na Grbavicu", rado je ispričao župnik Djaković.

Uloga vjere

Kratko smo, o životu nekad i sad porazgovarali i sa župljaninom Krunoslavom Dragičevićem. On je župni sakristan te kako sam ističe nije bio praktični vjernik prije rata, ali nakon svih trauma koje je proživio kroz cijeli rat kojeg je proveo upravo na Grbavici vjera je počela igrati značajnu ulogu u njegovu životu i mnogo mu je pomogla.

Projekt se privodi kraju

U isto vrijeme kada i mi u župi se zatekao i arhitekt Jure Pranjić iz Tuzle, koji je već 10-ak godina angažiran na realiziranju projekta gradnje župne crkve. Istaknuo kako je lokacija urbanistički vrlo zahtjevna i nepovoljna jer se nalazi stiješnjena između velikih infrastrukturnih objekata poput stadiona i sportske dvorane.

„Probali smo pronaći jedno humano rješenje - okrenuli smo građevinu unutra. Objekt smo koncipirali tako da smo ga podijelili u tri dijela. Osnovni dio je crkva koja je najviša i dominira, univerzalni dio s dvoranama i drugim pratećim prostorima koji služe vjernicima i stambeni dio za svećenike", ispričao nam je Jure napominjući kako je gradnja pri kraju te se radi na enterijeru.

Na kraju smo, polako se opraštajući sa župnikom, spomenuli i donatore kojih ima nemali broj i to sa svih strana svijeta te bez čije pomoći, kako kaže p. Krešimir - ne bi se ni usudio započeti gradnju.

A za sve one koji svojim darom mogu pripomoći dovršetak grbavičke ljepotice, tu je i broj bankovnog računa: IBAN: BA393383204892990118; SWIFT/BIC: UNCRBA22XXX (UniCredit Bank; Župa Svetog Ignacija Hercegovačka 1B; svrha doznake - za gradnju župne crkve, račun je u eurima).

Mi smo grbavičku župu napustili s nadom da će župljani u najskorijem vremenu svete mise slaviti u novoj crkvi koja će postati središnje mjesto njihova okupljanja, kako u vjerskom tako i u društvenom životu.