Provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak primio Zlatni križ časti

fra Ilija Vrdoljak,  Zlatni križ časti, Gordan Bakota, voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču, austrija
Svečanu svetu misu predvodio je upravo fra Ilija kojem je u nazočnosti više od 3000 hrvatskih vjernika glavni tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Michael Leinhart uručio visoko odlikovanje, Zlatnu medalju časti za zasluge od Republike Austrije.

Na misi, kao i samoj dodjeli prisustvovali su: njegova ekselencija, Msgr. Dr. Peter Stephan Zurbriggen, Apostolski Nuncij Svete stolice u Republici Austriji, zatim Msgr. Dr. Egidije Živković, biskup biskupije Eisenstadt-Željezno, Msgr. Marinko Antolović, tajnik i privremeni otpravnik poslova stalne misije Svete stolice pri međunarodnim organizacijama u Beču (OSCE), njegova ekselencija, gosp. Gordan Bakota veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji, mag. Branimir Lončar, ministar savjetnik Republike Hrvatske u Austriji, ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenka Weber, Prof. Wolfgang Bandion, Mag. Andreas Pacher.

Leinhart se obratio i svim vjernicima želivši istaknuti sva dobra koja je fra Ilija u petnaest godina svog djelovanja u Austriji nesebično činio. Kao rektor Crkve Am Hof te voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču, fra Ilija je učinio puno na očuvanju hrvatske kulture, vjere i materinskog jezika, ali i integriranju u austrijsku sredinu. Tako je primjerice organizirao tečajeve njemačkog jezika ne bi li olakšao u snalaženju naših ljudi. Brinuo se za redovito organiziranje vjeronauka, pomagao mnoge studente koji su došli u Austriju izgraditi svoje obrazovanje. Obnovio je Crkvu Am Hof koja je upravo i sjedište Hrvatske katoličke misije. Naglasio je kako je i sam oženjen gradišćanaskom Hrvaticom i da mu je stoga posebno drago jer je pater Ilija njegovao odnose i sa Gradišćem.

Apostolski Nuncij Svete stolice u Republici Austriji Msgr. Dr. Peter Stephan Zurbriggern iznenadio je vjernike pozdravivši ih sa „Hvaljen Isus i Marija" na hrvatski, a pritom nastavio: „Zaista sam ugodno iznenađen kad vidim ovako prepunu Crkvu, posebno mi je lijepo vidjeti puno mladih, kao i oltar prepun ovih divnih ministranata. Od srca zahvaljujem fra Iliji za sve što je učinio kako bi očuvao hrvatsku zajednicu u Austriji. Hrvatsku pamtim od mladosti kad sam tamo išao na ljetovanja, a volim i hrvatsku kuhinju" nasmijao je nazočne te nadodao: „Pater Ilija, nemam ti dati nikakvu zlatnu medalju, ali zato ti poklanjam krunicu blagoslovljenu od samog Pape Franje." Rekao je i da Europa treba i dalje Hrvatsku koja će biti katolička, „Croatia sempre catolica".

Biskup biskupije Eisenstadt, Msgr. Dr. Egidije Živković istaknuo je kako je na dan dodjele ove svečane medalje upravo i blagdan posvećenja Lateranske bazilike te u tom duhu objasnio kako smo svi pozvani graditi crkvu - zajednicu vjernika i to posebno djelima milosrđa. „Pater Ilija vi ste jedan izvrstan primjer koji se borio za tu zajednicu. Okrenuli ste je prema Beču i Gradišću, ali i cijeloj Austriji i zato vam od srca hvala."

Fra Iliji se na svom nesebičnom radu zahvalio i hrvatski veleposlanik u Republici Austriji, njegova ekscelencija Gordan Bakota naznačivši ulogu medalje s više pogleda: nagrada fra Iliji za sva dobra koja je učinio, još je jedan pozitivan korak u jačanju bilateralnih odnosa između Austrije i Hrvatske te priznanje svim hrvatskim katoličkim misijama po svijetu koje se uvijek odigrale važnu ulogu kad je našem narodu trebala pomoć.

Na kraju je i sam pater Ilija održao svoj govor zahvalivši se na visokom priznanju predsjednika Republike Austrije Heinzu Fischeru. Hrvatska je oduvijek imala prijateljske odnose sa Austrijom pa tako i pri njenom putu ka Europskoj Uniji. Istaknuo je da velik dio Hrvata dolazi iz Bosne i Hercegovine te da se nada i njenom ulasku u europsku zajednicu. Osim na medalji, fra Ilija se zahvalio i svima nazočnima koji su ga došli podržati na tako važan dan. Prisjetio se svoje petnaestogodišnje službe u zajednici koja mu je uvijek bila potpora i dom zajedničke kulture, jezika i vjere.

Svetu misu na hrvatskom jeziku predvodio je fra Ilija. Asistirali su mu apostolski nuncij njegova ekscelencija Msgr. Peter Stephan Zurbriggen, biskup Msgr. Dr. Egidije Živković te tajnik i privremeni otpravnik poslova Stalne misije Svete stolice pri međunarodnim organizacijama u Beču msgr. Marinko Antolović.

Mag. Ivo Baotić prevodio je s njemačkog jezika na hrvatski pri samoj dodjeli medalje.

Svečanost je uvećao misijski zbor „Regina angelorum" pod vodstvom sestre Filipe. Na orguljama je bio Josip Terze, a solistički dio nastupa imali su Marija Livajušić i Luka Gudelj.

kroativ.at