Proslava svetkovine Svete Obitelji u Mostaru

na svetkovinu Svete Obitelji, Školske sestre franjevke, franjevački samostan u Mostaru.

PROSLAVA SVETKOVINE SVETE OBITELJI U MOSTARU

U samostanu Školskih sestara franjevki u Mostaru u Franjevačkoj ulici, na svetkovinu Svete Obitelji, zaštitnice Mostarske Provincije slavljena je Sveta misa, a predslavitelj je bio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko u suslavlju s fra Ikom Skokom i fra Antom Marićem. S obzirom izabranog naslovnika Provincije, provincijal fra Miljenko rekao je da je to pametan izbor: ne samo jedan zaštitnik nego njih troje svetih i primjernih životom.

U svojoj propovjedi fra Miljenko je rekao kako se u božićnome vremenu možda malo i sanjivo zagledamo u jaslice, slamu, pastire i u toplini doma te pokušavamo dozvati u pamet kako je bilo Isusu, Mariji i Josipu one hladne betlehemske noći. No treba se sjetiti i drugih stvarnosti Svete Obitelji kao što su pronalazak Isusa u jeruzalemskome hramu te događaj kada tjelesna obitelj stoji vani i traži Isusa. U ovome posljednjem događaju Isus ne dopušta da ga tjelesna obitelj zaokupi jer se bavi osnivanjem jedne nove, stvara novu srodnost koja proizlazi od zajedničkoga nam Oca nebeskog. Uvjet za postati i biti u zajedništvu te obitelji je vršiti volju Očevu.

Kada Isus nekoga poziva na posebno nasljedovanje, lišava ga svega onoga što jest i što ima, traži odgovor koji je zaručničkog karaktera, posvemašnji i isključiv. Kao i u braku, On ne dopušta konkurenciju; može se imati mnogo prijatelja, ali samo jednoga zaručnika koji je On sam. To se otajstvo djevičanstvom prenosi i na fizičku razinu jer je tijelo način bivstvovanja osobe u svijetu, „mjesto" u kojem se čovjekov duh utjelovljuje. Tako je naše tijelo ponuđeno kao najsavršeniji izraz darivanja vlastitoga srca i duha kako bismo Isusu u potpunosti pripadali u novoj, svetoj obitelji. Kao u svakoj, tako i u ovoj obitelji važna je vjernost koja se svaki dan obnavlja u Euharistiji i molitvi, u pogledu uprtom u Krista i s upaljenom svjetiljkom u ruci, istaknuo je propovjednik.

Na koncu Svete mise sve prisutne pozdravila je provincijalna predstojnica s. Franka Bagarić čestitajući Svetkovinu te prizvala u svijest potrebu zahvaljivanja za Provincija, za svaku Školsku sestru franjevku, za sve dobročinitelje, prijatelje i pratitelje preko kojih im Bog progovara. U 2014. godini Bog im je darovao devet novih djevojaka koje žele biti dio mozaika njihove redovničke obitelji. „Ujedno je to poziv nama da molimo blagoslov za veliku ljudsku obitelj te za očuvanje vrjednote obitelji koja je jezgra života i mjerilo svekolikih odnosa u društvu. Neka nam Sveta Obitelj bude putokaz kad se čini da puta nema! Nek ' nam bude smisao kad se stvari čine besmislenima! Nek' nam bude nada kad se čini da je očaj prevladao! Nek' nam bude svjetlo ako nam se učini da je tama jača! Daj mi, Bože, srce Svete Obitelji da volim nesebično! Daj mi strpljivost njihovu da vjerujem kako se samo dobrota isplati! Daj mi jednostavnost da mi „štala" bude dovoljna jer Ti si za nas stanove pripremio.", zaključila je s Franka.

Euharistijskom zajedništvu kao i kasnijem zajedničkom objedu i druženju pridružile su se Školske sestre franjevke iz Zagrebačke 9, Bijeloga Polja te sestre na službi u franjevačkom samostanu u Mostaru.

kta