PROPOVIJEDI B Blagdan krštenja Isusova

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,
Situacija objavljenja
Nebo se razdvojilo i čuo se glas. Dakle vizualna i akustična objava. Nije se ta objava Boga odigrala u mislima Isusa i nekolicine pobožnih. Kada se Bog ljudima objavljuje, kada se hoće pokazati i saopćiti, tada je to vidljivo i čuje se. Bog upotrebljava različite medije, kako bi se ljudima objavio - tada kao i danas.

Duh Boga se pojavljuje
Naša predodžba o duhu Boga, nažalost je ograničena kroz mnoga prikazivanja u obliku goluba. Naše slikovite predodžbe pokazuju stilski goluba u slijetanju i može doći do veće katastrofe ako on pri slijetanju na vrijeme ne zakoči. Ova predodžba ne predstavlja biblijski opis niti nam nudi pretpostavku o Svetom duhu. Duh Boga pojavljuje se u obliku goluba, kaže se kod Marka. To je jedno ograničenje naše predodžbe o duhu Boga, kada se prikazuje kao golub pri slijetanju. Tu se radi o jednoj slikovitoj usporedbi, čiji sadržaj mi tek moramo pronaći. Način pojavljivanja duha Boga je u biti mnogostruko i opsežno, tada kao i danas.

Slika goluba
Nažalost su nam golubovi u svakidašnjici poznati kao dosadni čimbenici smeća u našim gradovima ili kao slike i simboli životinja za mir i duha Svetoga. Prema biću tih životinja nema danas gotovo više nitko pristup. Trebalo bi za to preispitati jednog uzgajača golubova ili poviriti u različitu stručnu literaturu, kako bi mogli objasniti značenje ove usporedbe. Možda će nam biti lakše ako pomislimo na druge ptice. Zašto duh nije došao kao orao ili jedan vrabac? Neovisno od toga da je golub u ondašnje vrijeme bio jedna povjerljiva životinja, ova slika sadrži i nekoliko obilježja koja su važna za našu predodžbu o Duhu Svetom.

Obilježja duha
Prikladno slici goluba, duh nije došao u spektakularnoj grmljavini, već u tihom letu. On se ne pokazuje u blještavoj munji već u igri boja ili u bjelini golubova perja. Dobar i miran kao nevina životinja, spušta se k ljudima. On ostaje vjeran ljudima na koje se spušta, kao što domaći golub ostaje kod svog vlasnika. Vijest koju treba prenijeti, donosi preko mnogih prepreka, povjerljiv kao golub-pismonoša. On obilazi sve radarske sisteme i ne da se zavesti s puta. Njegov način pojavljivanja budi nadu i donosi vijest iz nama nepristupačnog mjesta. Njegov put nije put ljudi, već on dolazi gdje i kako mi ne očekujemo.

Očekivati duha
Iako duh dolazi tamo gdje i kako hoće, potrebuje ipak preduvjet s naše strane. Mi moramo imati otvorene oči za mnogostruke načine pojavljivanja duha. Mi moramo s njegovim pojavljivanjem računati, kako ga ne bi previdjeli. Ne zatvarajte duha! Ne u vaša slaba vjerovanja; ne u vaš strah; ne u vaše ograničenosti i nepokretljivost; ne u dogme i propise; ne u osobnu usku granicu vaše predodžbene moći. Postoje situacije i slučajevi koji nam omogućuju da prepoznamo duha i koji omogućuju duhu da siđe na nas i u nama djeluje. Naš doprinos tome jest, steći sposobnost da bi s njegovim pojavljivanjem mogli računati.

Apsolutna privrženost Boga ljudima
Onako kako se Bog kod Isusova krštanja objavio kroz duha i tako pružio Isusu legitimaciju za njegovo djelovanje, tako kao što se Bog u duhu totalno Isusu obratio i njega identificirao kao svoga Sina, tako pokazuje Bog nama danas svoju apsolutnu privrženost kroz svoj duh. Tako se legitimira naše djelovanje, ako mi tražimo odnos s Bogom i njegovim duhom. Mi smijemo u to vjerovati, da nas Bog identificira kao svoju ljubljenu djecu i usprkos mnogobrojnih suprotnih iskustava, on stoji na našoj strani.

Duh kao monopol
Predodžba i očekivanje od Svetoga duha bila su i jesu vrlo visoka. Onaj tko ga posjeduje ima ljudima nešto reći i stoji ispred njih. Iz tog razloga pokušavaju ljudi uvijek ponovno, prisvojiti duha za sebe i drugima prepriječiti pristup k njemu. Jedna opomena i ohrabrenje moje na kraju: duh Boga se ne da monopolizirati! Niti od jednog čovjeka, niti crkve.
I : Duh Boga djeluje također i u našem društvu.
Martin Schachinger (Prijevod s njemačkog: Katica Kiš)

PROPOVIJEDI B

Blagdan krštenja Isusova
Regina Wagner


Ti si moje ljubljeno dijete
«Ja te ljubim» , «ja te imam rado, takvog kakav jesi», kada se to kaže godi svakomu i svakoj od nas. Biti ljubljen i usvojen bez ograničenja i preduvjeta, omogućuje osmišljen i sretan život.
Bog se obraća Isusu prije početka njegovog javnog nastupa, a njegova vijest nije nalog i ne sadržava uvjete koje on treba ispuniti, već je riječ božja Isusu obećanje njegove ljubavi, «ti si moj ljubljeni Sin, koji je po mojoj volji».
To je temelj za cijelo djelovanje i objavu Isusovu. Kao jedan koji zna da je ljubljen, može velikodušno poklanjati ljubav, može se posve zauzeti za ljude, bez da mora na to gledati, što mi to donosi?

Ljubav ne stvara veliku buku
U prvom čitanju iz knjige Izaije, on je (Isus) sluga Božji, čovjek ljubljen i odabran od Boga koji djeluje u duhu Boga. Ljubav ne buči, ona prihvaća tiho tamo gdje je to potrebno, nježno i neupadno, kao što dobra majka prihvaća svoje dijete.
Tako će i djelovanje ovog, od Boga ljubljenog čovjeka postati slika Isusa Krista: ljubav otvara oči, oslobađa i oživljuje.

Biti ljubljen
Tamo gdje se iskustvo širi o spoznaji biti ljubljen, dolazi do pokretanja, stvara se ozdravljenje i oslobođenje, tu nije pravda više zapovijed, već sama po sebi razumljiva, tu ne postoje razlike između «izabranih» i «neizabranih», Židova i pogana, dostojnih i nedostojnih.
Tim nije rečeno da je od toga obećanja ljubavi božje, nastao harmoničan mir i umiljat «hura, ljubi te Isus-osjećaj». Upravo tamo gdje je ljubav bezuvjetna i božanska, udara na naše ljudske granice. Tamo gdje ta ljubav izaziva povrede, izazvati mora kako bi liječila, zadobiva netko strah od otvorenosti i poštenja koje je s tim povezano.

Dozvoliti se ljubiti
Isto kao sluga božji koji će kasnije biti nazvan «patnikom» kao Isus, oćutjet će na svom vlasitom tijelu, kako može biti teško, ne htjeti pokloniti naklonost, radost i spasenje. Gotovo niti jedan nema hrabrosti reći kao Ivan Krstitelj: ja nisam vrijedan, ne osjećam se dovoljno dostojan, nesposoban sam se darivati i stid me, jer se ne osjećam vrijednim, čuje se najčešće ovako: «Odlazi, ja te ne trebam!» Tako žanju upravo ljudi, koji se kroz svoju naklonost učine osjetljivijim i bez zaštite, često samo odbijanje.
Isus može obećanje Boga prihvatiti, jer to ozbiljno shvaća i postaje vijesnikom ove ljubavi. Od jednih (ljudi) bit će za to raspet na križ i ubijen. Drugi se daju sami uronuti u ovu ljubav kroz krštenje. Naročito kao kršteni smo pozvani, da budemo nošeni ovim obećanjem ljubavi Boga, kako bi i sami postali oni koji ljube i mogli druge podizati kroz obećanje: Ja te ljubim takvog kakv jesi.
Regina Wagner (Prijevod s njemačkog: Katica Kiš)