PROPOVIJED C Blagdan Svete obitelji

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,

«Božić provedi sa svojom obitelji, a Uskrs s kim god hoćeš», glasi jedna značajna poslovica u Italiji.

Božić je blagdan obitelji; sve što se u obitelji doživljavalo tijekom godina, koncentrira se u ovim danima zajedničkog slavlja, u pozitivnom, ali također i u negativnom. Tamo gdje zajednički život fukcionira, gdje se oslonac i sigurnost mogu iskusiti, gdje je spremnost za zajedništvo najprije od svega tu, ovaj «blagdan obitelji» može ova iskustva učvrstiti i produbiti. Obrnuto, samoća, nesposobnost zajedništva, život jedno pokraj drugoga se također mnogo jasnije osjeća sada nego inače.
«Sveta» obitelj, Isusova obitelj, stoji kao i svaka druga obitelj u napetosti između stvarnog vanjskog i unutrašnjeg uvjeta za uspješni zajednički život i ideal jedne jedne sretne obitelji.

Sveta obitelj?
Većina ljudi čezne za jednom zdravom obitelji, kako god bi ona u konkretnom slučaju trebala izgledati. Problemi s kojima su se Josip i Marija morali boriti, susreću se također i danas. Marija bi kao neudata trudnica bila izbačena iz sela, ako ne i kamenovana, ako ju njezin zaručnik ne bi uzeo k sebi, da bi sačuvao dobar glas.
Pomislimo mi na mnoge djevojke koje u (toj) teškoj situaciji traže očajno izlaz, jer njihove obitelji i društvo nemaju razumijevanja za njih.
Tada slijedi traženje svratišta za trudnice, jer nema nigdje mjesta gdje bi mogla privremeno stanovati sa životnim suputnikom. Nema razlike između njih i mladih ljudi, domorodaca kao i stranaca, koji trče od jednog do drugog ureda za stanovanje, te slijede jedan oglas za drugim, a da bi svugdje čuli: «Nema ništa slobodnog». Ili oni koji moraju riskirati zdravlje svoje djece u malenim, pljesnivim stanovima i koje još i skupo plaćaju.
Poslije brzog bijega iz Palestine, situacija Svete obitelji koja živi u egipatskm izbjeglištvu, jest također realnost mnogih obitelji danas: Koliko roditelja, kao izbjeglice, ne mogu svojoj djeci pružiti udobnost jednog roditeljskog doma? Koliko djece moraju odrasti bez očeva, jer birokracija austrijske države čini nemoguće spajanje obitelji?

Solidarnost s obiteljima
Sreća Svete obitelji, kao i sreća svake obitelji, ne ovisi neposredno od učesnika. Mnoge obitelji nam pokazuju, kao i Isusova obitelj, da je moguće zajedno živjeti; iskusiti radost i sreću i podnositi zajednički situacije pune patnje.
Da je Bog od svoje vlastie zemaljske obitelji zahtijevao konkretnu životnu stvarnost sa svim teškoćama, neljudskostima i problemima, jeste jedan jasan znak solidarnosti sa svim obiteljima koje gaje čežnju za jednom zdravom obitelji te da svakodnevnicu dovedu pod jedan nazivnik, da trpe pod činjenicom da to ne mogu sprovesti do kraja.
Slika Svete obitelji je istovremeno poziv i izazov za sve nas, ne samo izgrađivati uspješnost vlastite obitelji, već u rodbini, susjedstvu, zajednici, u Crkvi i društvu nositi i stvarati jednu klimu koja će dati šansu zapostavljanim i slomljenim obiteljima, da postanu zdrava i ljudska okolina.
Bog je za Božić ušao u obitelj ljudi; zdrava obitelj nije stoga samo stvar manjeg broja privilegiranih, već izazov i obećanje Boga za sve nas.


Regina Wagner/Katica Kiš