PROPOVIJED C 7. Nedjelja kroz godinu

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,
Ljubav prema neprijatelju umjesto zakona jednakosti

«Ljubite svoje neprijatelje!» S ovim zahtjevom izdaje Isus cijeli radikalni program svoje nauke.
Ono što on ovdje zahtijeva izbacuje uobičajene načine djelovanja i društvenih uređenja: ne važi više izjednačujući, zapravo pravedan zakon, da se isto s istim vraća; Isus već zahtijeva ovdje radikalno odbacivanje nasilja.

Radikalna ljubav
Isus je ovdje do skrajnosti radikalan: - ali ne radikalan u smislu nemilosrdnosti; nepravednosti: on je radikalan u svojem zahtjevu za ljubav. On je ljubav spoznao za svoj život kao najviši princip - da je naime Bog sam ljubav - i stoga ju zahtijeva radikalno. Ne pak ljubav u romatičnom smislu, milog života u dvoje, idealiziranju osjećaja. Već ljubav, koja poznaje podrijetlo: biti radikalan znači: idem nazad korijenu, k onomu što mi dozvoljava živjeti - a to je onaj koji je sve stvorio. Svatko i svaka su Božje stvorenje i ljubljeni od njega - stoga postoji ispred svakog života od početka jedan plus - znak. Zahtijevanje ljubavi po sebi nije ono radikalno u Isusovoj riječi, već zahtjev da se svakoga i svaku ljubi - čak i neprijatelje.

Bog razlikuje osobu i djelovanje
Temelj leži u tome što Isus (a također i Bog) razlikuje između osobe i njegog djelovanja: Isus mrzi grijeh, ali on ljubi osobu, grješnika - i on poziva grješnike k sebi na blagovanje, on ih liječi; on ih čini svojim učenicima - a prema grijehu, zlu, nasuprot je radikalan i čvrst.
Njegov zahtjev je sada: vidjeti iza ljudskih djelovanja; gledati na ono, da je tu osoba, koja je isto tako ljubljena od Boga kao ja. I upravo ovo držanje je ono s kojim je Isus pobijedio zlo: tim što se nije protiv toga borio s nasiljem i mržnjom, već time što je sam na križu još oprostio svojim ubojicama.

Ljubav probija vražiji obruč nasilja
Zapravo u ovome leži sva oslobađajuća vijest kršćanstva: Tu je mogućnost da se izađe iz vražijeg obruča sile i protusile; iz kruga vječne krivice i nezaborava.
(Usporedi mnoga mjesta na kojima se ne uspijeva izaći iz vražijeg obruča: Spirala nasilja u Svetoj zemlji - gdje svaki udarac povlači za sobom reakciju osvete, koja naravno mora biti gora od samog udarca;
usporedi ozljede koje si zadajemo u odnosima: Stoga što ti mene varaš, varam i ja tebe..., moglo bi se nebrojeno primjera nabrojiti iz vlastitih krugova.)

Mogu li pak tako opstati?
Ali mogu li uopće opstati u svijetu s jednim ovakvim držanjem? Nisam li ja tu uvijek prevareni, drugi; onaj koji će biti ismijan i prijeđen? Naravno to može uvijek ponovno i nastati; bit će uvijek također ljudi koji će držati naivnom kršćansku ljubav prema bližnjemu i ljubav prema neprijateljima. Ipak ovdje se radi o dubljim vrijednostima; o postojanošću - a Isus obećava za svako ovakvo držanje također i bogatu plaću: naime da se postane sinovima i kćerima Svevišnjega.


Zlatno pravilo
Osnovica koja se spominje u Evanđelju na kraju, naziva se također kao zlatno pravilo - i to je vrlo dobro mjerilo za ovo držanje koje zahtijeva: «Po mjeri kojom mjerite i dijelite, vama će se također dijeliti.» Ili drugačije izraženo: «Ono što ti želiš da se tebi učini, to čini također i drugima!»

Ne izvršenje već odgovor
Ovdje se ne radi o tome kako bi se zaslužilo nebo; da se Bogu imponira s vlastitim izvršenjem - već se radi o prikladnoj reakciji na ono što je Bog već prije svakog našega uspjeha nama već poklonio: naš život i svoju ljubav.
Ili kako Isus izražava u Evanđelju: «Budite milosrdni kao što je i vaš otac!» Mjerilo našeg djelovanja jest konačno Bog sam - i on je iznad svega ona ljubav koja je veća čak od njegove pravednosti, ona ljubav, koja ide kroz smrt, kako bi imali život; ona ljubav, koja nikad ne odustaje, iako ga mi ponekad zaboravljamo, kada griješimo, kada ne želimo o njemu ništa znati. On će poći također i za svakom zadnjom izgubljenom ovcom.
Isus je radikalan i vodi nas nazad našem korijenu; a taj krijen znači: Ja sam od Boga ljubljen - i svaki drugi čovjek na isti način kao i ja. Pred njim smo svi mi jednaki. Isusovo zahtijevanje da se ljube i neprijatelji, da se onima dobro čini koji me mrze; ne vraćati isto s istim - sve je to za mene, za nas, stalna prenapetost - a upravo stoga je to jedna prečka koju trebam neprestano pokušavati dohvatiti. I ja ne ostajem pri tome praznih ruku: jer «onaj tko daje, njemu će se i dati», i čak «bogatom, punom, nabijenom, prepunom mjerom».

Nova spirala života i ljubavi
Onaj tko probije spiralu smrti, mržnje, osvete, započinje jednu novu spiralu - a to je spirala života i ljubavi. I upravo slavimo mi ovaj događaj u sv. Misi: da je Isus sa svojim životom i svojom ljubavlju započeo ovu novu spiralu života. I tako je svaka sv. Misa obećanje ove ljubavi - ali također i zahtjev: idite i činite isto tako.
Johann Pock / Katica Kiš