Predpremijera filma In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri

pokolj, franjevci, hercegovački franjevci, In odium fidei, film, pobijeni fratri, stopama pobijenih, In odium fidei, Dubrovnik, nagradni natječaj, Široki Brijeg, hercegovački franjevci, franjevci
Redateljica mu je Nada Prkačin, a traje 60 minuta. Središnja tema filma je ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca. Ujedno su prikazane i povijesne okolnosti u kojima se sve to dogodilo. Film sadrži mnoštvo arhivske građe te u njemu nastupaju svjedoci iz tih vremena, povjesničari i oni koji se brinu da istina o komunističkim zločinima prodre u hrvatsko društvo s obje strane granice.

U svibnju 1945. provincijal hercegovačkih franjevaca u provinciji ima 231 fratra na raspolaganju, u svibnju 1945. tek 61, a u svibnju 1946., znakovito, 66. Oni su nastavili živjeti pod komunističkom strahovladom koja ih je progonila i uhićivala tako da je do Domovinskog rata 90-ak hercegovačkih franjevaca okusilo tamničke dane. Ništa bolje nije prošao ni Božji puk. Samo u Hercegovini ubijeno je preko 20.000 ljudi, dok su komunisti na Širokom Brijegu za nekoliko dana početkom veljače 1945. napravili preko stotinu što većih, što manjih masovnih grobnica. Danas Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, nastoji da Crkva pobijene hercegovačke franjevce jednoga dana proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima. O pobijenim članovima puka Božjega brinu se povjerenstva po različitim općinama u Herceg Bosni, kao i odjel pri HNS-u BiH, čiji je idejni pokretač Vicepostulatura.

Predpremijera filma bit će u Zagrebu 11. veljače u kinu Europa u 19.00. Ulaz je besplatan. Premijera je zakazana za sutradan u Mostaru, 12. veljače, u 19.00 u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Ulaz je također besplatan, s tim da se ulaznice trebaju podići u prostorijama župnog ureda u Franjevačkom samostanu u Mostaru.

Medijski i ini pokrovitelji nisu posebno naglašeni, jer je dobrodošao svatko tko u sklopu svojih mogućnosti doprinese širenju istine o pobijenim hercegovačkim fratrima i pobijenom puku Božjem. Najavimo i prvo prikazivanje filma izvan (pred)premijere. Dogodit će se u Slavonskom Brodu 24. veljače u 19.15 u Katehetskom centru župe Gospe od Brze pomoći. Nakon toga film prelazi i Ocean, odlazi u SAD i Kanadu.