FOTO  Pohod biskupa Komarice župi Drvar

drvar, biskup komarica
Prvog dana posjeta biskup se u prostorijama župnog ureda susreo sa dvojicom svećenika koji pastoralno djeluju u Drvaru - župnikom Davorom Klečinom i župnim vikarom Markom Stojčićem - te grupom vjernika laika iz župe Drvar. Svi su oni biskupa izvijestili o aktualnom stanju vjernika katolika u Drvaru, kao i o cjelokupnoj situaciji u gradu.

Kao gorući problem, koji se i medijski aktualizirao posljednjih tjedana, istaknuli su višegodišnje opstrukcije općinskih vlasti oko dobivanja dozvole za izgradnju katoličke crkve i vezivanje toga problema s ustavnim promjenama u Hercegbosanskoj županiji. Svećenici i vjernici ponovili su svoje protivljenje takvom uvjetovanju, jer slobodu izgradnje vjerskih objekata u BiH jamči državni Zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, kao i međudržavni sporazum između BiH i Svete Stolice, a ne nekakvi dogovori jedne, dvije ili više stranaka.

Vjernici su biskupa izvijestili o dobrim međunacionalnim odnosima u Drvaru između većinskog srpskog i manjinskog hrvatskog stanovništva, o vidljivim zalaganjima Katoličke Crkve oko pomirenja i dobrosusjedskih odnosa u gradu, ali i istaknuli da se vjernicima katolicima u Drvaru već 20 godina niječe jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu ispovijedanja vjere, što uključuje i pravo na izgradnju vjerskih objekata, u ovom slučaju župne crkve. Zamolili su biskupa da se svojim autoritetom zauzme u rješavanju ovog problema kod domaćih i međunarodnih političkih predstavnika, kao i kod Svetog Oca koji će uskoro posjetiti BiH.

Biskup Komarica je sa žaljenjem konstatirao da je Drvar jedina općina u BiH koja ima ovakav problem, tj. da službena vlast opstruira svojim građanima izgradnju vjerskog objekta, na koji imaju pravo po svim konvencijama i zakonima. Ponovio je svoj stav još od 1995. da se crkva u Drvaru ne smije graditi na zemljištu za koje nije dokazano vlasništvo. Potaknuo je svećenike i vjernike da izgrađuju živu crkvu, pohvalio je sva njihova zalaganja oko izgradnje mira i pomirenja, ali ih je i ohrabrio da nastave pravnu borbu oko dobivanja dozvole za izgradnju župne crkve u čemu im je obećao svoju podršku i pomoć. Istaknuo je da je Sveti Otac upoznat s problemom oko izgradnje crkve u Drvaru, te da će se to pitanje zasigirno još više aktualizirati dolaskom pape Franje u BiH, 6. lipnja 2015.

U nedjelju, 26. travnja 2015. biskup Komarica je predvodio u improvoziranoj župnoj crkvi u Drvaru svečano misno slavlje pod kojim je podijelio sakrament potvrde za 6 mladića i djevojaka iz župe. Pohvalio je vjeru roditelja, kumova i krizmanika kao i njihovo svakodnevno svjedočenje vjere kršćanskim načinom života. Radosno je istaknuo da je šest novih krizmanika živa crkva koja je puno važnija od crkve kao građevine, navodeći primjer mnogih gradova na Zapadu gdje se zatvaraju katoličke crkve ili pretvaraju u druge - često puta i nedolične namjene. Ohrabrio je sve vjernike da ustaju u izgradnji zajedništva i međusobne solidarnosti, te da će ubrzo doći vrijeme kada će katolici Drvara dobiti svoju pravu župnu crkvu.

Prije povratka u Banju Luku, biskup Komarica posjetio je devastirano staro katoličko groblje na Šobića glavici gdje se pomolio za sve pokojne. Na to je groblje prenesen dio nadgrobnih spomenika s prvotnog katoličkog groblja koje je preorano 1962. za potrebe proširenja Celuloze. Biskup je naložio župniku da u dogovoru s općinskim vlastima ogradi groblje i obnovi porušene nadgrobne spomenike kako bi se pokojnima omogućilo da počivaju u miru. (TABB)