Papino pismo i poruka mladima

Sveti Otac, Papa Franjo, vjera, ispovijedanje, Sveta misa, propovijed, Papa Franjo I., crkva, vjernici, odlomak iz Svetoga pisma, Papa Franjo, Vatikan, trgovina ljudima, zločin protiv čovječanstva, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa Franjo I., Papa Franjo mladima, Papa, Sveti Otac, Papa Franjo, Papina kateheza, evanđelje,  iz Lukina evanđelja, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo mladima, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, jeruzalem

Papa Franjo uputio je pismo mladima iz cijeloga svijeta, kako bi ga imali kao "kompas" ili "orijentir" za predstojeću Redovitu biskupsku sinodu, u listopadu sljedeće godine. Papa se mladima obraća otvoreno, čestito i s roditeljskom ljubavlju.

.. Donosimo cjelovit sadržaj Papina pisma...

Dragi mladi,
zadovoljstvo mi je objaviti da će u listopadu 2018. g., započeti zasjedanje Biskupske sinode, kako bi se razmotrila tema: "Mladi, vjera i razlučivanje zvanja". Htio sam da budete u središtu pažnje, jer ste mi na srcu. Danas se predstavlja Pripremni dokument; dokument koji isto tako povjeravam i vama, kao "kompas" na ovom sinodskom putovanju. Sjećam se riječî koje je Bog rekao Abrahamu: »Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, u krajeve koje ću ti pokazati" (Post 12,1).

Ove riječi su sada upućene i vama, također. To su riječi Oca koji vas poziva da „krenete", da se zaputite prema budućnosti koja je nepoznata, ali koja sigurno vodi do ispunjenja; budućnost prema kojoj vas On sam prati. Pozivam vas da osluhnete Božji glas koji odzvanja u vašem srcu po dahu Duha Svetoga. Kad je Bog rekao Abramu: "Idi!", što je zapravo htio reći? Sigurno mu nije rekao da se udalji od svoje obitelji ili da se povuče iz svijeta. Abram je dobio uvjerljiv poziv, izazov, da napusti sve i ode u novu zemlju.

Koja je to "nova zemlja" za nas danas, ako ne nešto više od jednostavnog i prijateljskoga društva za kojim vi, mladi ljudi, duboko čeznete i želite ga izgraditi i do na kraj svijeta? No, na žalost, danas ovo "Idi!" ima i drugo značenje; naime označuje zloporabu položaja, nepravde i rata. Mnogi od vas su podvrgnuti stvarnoj prijetnji nasilja i prisiljeni su pobjeći iz svoje zemlje. Njihov krik se uzdiže k Bogu, kao onaj Izraelov, kada je narod bio porobljen i potlačen pod faraonom (Usp. Izl 2,23).

Podsjetio bih vas također na riječi koje je Isus jednom rekao učenicima koji ga upitaše: "Učitelju [...] gdje stanuješ"; odgovorio im je: "Dođite i vidite" (Iv 1,38). Isus vas gleda i poziva Vas da idete s njime. Dragi mladi, jeste li primijetili taj pogled koji vam je upućen? Jeste li čuli taj glas? Jeste li osjetili potrebu da poduzme takav put? Siguran sam da, unatoč buci i zbrci koje u svijetu naizgled prevladavaju, ovaj poziv i dalje odjekuje u dubini vašeg srca kako bi se otvorili punini radosti. To će biti moguće dotle, da ćete uz stručne vodiče, naučiti kako poduzeti proces razlučivanja kako biste otkrili Božji plan u svom životu. Čak i kad je putovanje neizvjesno i padnete, Bog, bogat milosrđem, protegnut će svoju ruku i podići vas.

U Krakovu, na otvaranju posljednjega Svjetskog dana mladih, pitao sam vas nekoliko puta: "Možemo li stvari promijeniti?" A vi ste uzviknuli: "Da!". Taj povik došao iz vaših mladih i mladenačkih srdacâ, koja ne podnose nepravdu i ne mogu se poviti pred „kulturom otpada", niti se podati globalizaciji ravnodušnosti. Slušajte vapaj koji se izvija iz nutrine vašeg ja! Čak i kada osjećate, kao prorok Jeremija, neiskustvo mladosti, Bog vas potiče da idete tamo gdje vas šalje: "Ne boj se, [...] jer ja sam s tobom da te izbavim" (Usp. Jer 1,8). Bolji se svijet može izgraditi i kao rezultat vaših napora, vaše želje za promjenom i vašom velikodušnošću. Ne bojte se slušati Duha koji predlaže odvažne stvari; ne odgađajte kad savjest od vas traži da preuzmete rizik sljedeći Učitelja. Crkva također želi čuti i vaš glas, vaše osjetljivosti i vašu vjeru; pa i vaše sumnje i kritike.

Učinite da se vaš glas čuje; neka odzvanja u zajednicama i neka ga čuju pastiri vaših dušâ. Sveti Benedikt je požurivao opate - čak i one mlade - kako bi se savjetovao, prije svake važne odluke, jer "Gospodin često otkriva mlađemu ono što je najbolje" (Pravilo sv. Benedikta, III, 3). Takav je slučaj, i s ovom sinodom. Moja braća biskupi i ja, želimo još više biti "suradnici vaše radosti" (Usp. 2 Kor 1,24). Ja vas povjeravam Mariji iz Nazareta, mladoj osobi poput vas, koju je Bog pogledao s ljubavlju, tako da vas može uzeti za ruku i voditi vas, do radošću ispunjenog i velikodušnog odgovora na Božji poziv, riječima: "Evo me" (usp. Lk 1,38).

S roditeljskom ljubavlju, Franjo