Papin nagovor uz molitvu Anđeoskog pozdravljenja

Papa Franjo, hodočasnici, Hercegovina, Papa Franjo, židovi, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruka za čitavu Ameriku i apel, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Božić, Papa Franjo I., glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, egaliziranje istospolnih zajednica, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Biskupska sinoda, brak i obitelj, Papino pismo, Papa Franjo, molitva, molitva za Ukrajinu, Katolički tjednik, Papa Franjo, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Vatikan, vjera, Papa Franjo, homilija, liturgija, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Spasenje, oholost srca, Papa Franjo, ispovijed, svećenik, Papina kateheza, Papa Franjo, na općoj audijenciji, kateheza o sakramentima, Papa Franjo, trg Sv Petra, Vatikan, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Betlehem, Papa Franjo, prema Papinom iskustvu, žrtve gospodarskih kriza, vjera, religija, nesreća, Papa Franjo, ISIL, prijetnje, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Biskupska sinoda, sveta stolica, Papa, Papa Fra
Drugi su žrtve gospodarskih kriza i iskorištavanja pod težinom nepodnosivog jarma, što ga povlašteni ne žele podnosti.Navodeći Isusove riječi iz današnjeg Matejeva Evanđelja: "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti", papa Franjo je u svom nedjeljnom nagovoru istaknuo kako taj Isusov poziv ondašnjim siromasima, bolesnicima, grešnicima i napuštenima vrijedi i za mnoge današnje ljude koji žive lošim i teškim životnim uvjetima i gorkim ekzistencijalnim situacijama, često lišeni životnih vrednota.

U siromašnim zemljama, ali i u periferijama onih najbogatijih, žive umorni i očajni ljudi, koji su iznemogli pod nepodnosivom težinom osamljenosti, napuštenosti i ravnodušnosti.

Na rubovima društva nalazimo - prema Papinom iskustvu - mnoge gladne i očajne osobe nezadovoljne životom i ozlojeđene raznim oblicima frustracije. Mnogi su prisiljeni na iseljavanje i pod rizik vlastitog života. Drugi su žrtve gospodarskih kriza i iskorištavanja pod težinom nepodnosivog jarma, što ga povlašteni ne žele podnosti.

Sve njih Isus poziva da dođu k Njemu i obećaje im utjehu i odmor, ali traži da preuzmu njegov jaram te će vidjeti kako je sladak i ponizan. Gospodinov jaram sastoji se - kako je objasnio Papa - u preuzimanju bratskom ljubavlju teškoće drugih.

Ohrabljeni i ojačani Kristovim mirom, pozvani smo našim blagim i poniznim ponašanjem nasljeđujući Učitelja pomoći braći.

Blagost i poniznost srca pomažu nam da preuzmemo teškoće drugih, a da pri tom ne postanemo našim osobnim stajalištima, sudovima i kritikama njihovo breme - rekao je papa Franjo, preporučivši Gospi, koja uzima pod svoju zaštitu sve umorne i očajne osobe, da pomoću prosvjetljene vjere i svjedočanstava budemo utjeha onima kojima je potrebna pomoć, blagost i nada.

laudato.hr