Papa zahvalio redovnicama

Papa Franjo - Sarajevo 2015

Foto: Arhiva

Svetog Oca su po izlasku iz zrakoplova u zračnoj luci Johna F. Kennedyja - nazvanoj po prvom američkom predsjedniku koji je bio katolik - dočekali predstavnici mjesne Crkve i djeca koja su ga pozdravljala mašući vatikanskim zastavicama. Papa se zatim helikopterom trebao uputiti na Manhattan.

Tisuće ljudi su ga dočekale na V. aveniji kojom je prošao idući u Katedralu svetog Patrika, gdje je zajedno s 2500 mjesnih svećenika molio večernju.

U govoru u katedrali Papa je izrazio "veliku zahvalnost" američkim redovnicama koje je Sveta Stolica u prošlosti kritizirala zbog njihova socijalnog radikalizma, istaknuvši da su "hrabro" stajale "na prvoj crti" u naviještanju Evanđelja.
"Želim vam reći hvala, velika vam hvala, i želim vam reći da vas jako volim", rekao je, u više navrata prekidan gromoglasnim pljeskom.

"Što bi Crkva bila bez vas? Snažnih žena, boraca odvažna duha koji vas smješta na prvu crtu u naviještanju Evanđelja", upitao se sedamdesetosmogodišnji poglavar Katoličke Crkve.

Papa je usto izrazio žaljenje zbog žrtava stampeda na hadžu u Meki, gdje je poginulo više od 700 ljudi.

Govoreći na španjolskom, Papa je izrazio solidarnost s muslimanima i žaljenje zbog "tragedije koja je danas pogodila vaš narod u Meki".
U New Yorku, središtu financijske moći i prihvatilištu za milijune imigranata, Papa će proboraviti više od 36 sati.

Na njegovu programu u New Yorku je šest točaka, među kojima govor u UN-u u petak ujutro, ekumensko slavlje u muzeju 11. rujna i misa u Madison Square Gardenu, na kojoj se očekuje 20.000 ljudi.
Papa Franjo je četvrti papa u zadnjih 50 godina koji boravi u posjetu New Yorku.

Hina