Papa zabrinut za prognane katolike iz BiH

Njima su se tijekom zasjedanja pridružili predsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. dr. Anton Stres, nadbiskup metropolit ljubljanski; izaslanik Hrvatske biskupske konferencije mons. Ante Ivas, biskup šibenski; i izaslanik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ilija Janjić, biskup kotorski. Izaslanici su prenijeli izraze zajedništva članova Biskupskih konferencija koje predstavljaju te izvijestili biskupe o aktualnim događanjima s kojima se susreću njihove Crkve. Dijelu zasjedanja pridružio se i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Joseph Arshad koji je, u svom obraćanju, posebnu pozornost posvetio zabrinutosti Svetog Oca Benedikta XVI. i Svete Stolice za prognane katolike Hrvate koji se žele vratiti u svoj rodni kraj i ostati u njemu.

Biskupi su saslušali izvješća svojih izaslanika. Podržana su nastojanja da se postigne dogovor s franjevačkim provincijalima oko izrade zajedničkog programa "pastoralne godine" za svećeničke kandidate na Vrhbosanskoj i Franjevačkoj bogosloviji. Biskupi su, saslušavši izvješće ravnatelja Caritasa Biskupske konferencije BiH i razmotrivši dopise dijecezanskih Caritasa, dali potrebne smjernice za što bolju međusobnu koordinaciju kao i za što učinkovitiju suradnju s međunarodnim i europskim Caritasom sa svrhom pomoći brojnim ljudima u potrebi u Bosni i Hercegovini.

Biskupi su prihvatili godišnje izvješće Nadzornog vijeća Caritasa Biskupske konferencije BiH. Biskupi su pripremili prijedlog "osnovnih smjernica za postupanje u slučajevima seksualnoga zlostavljanja maloljetnika od klerika, redovnika i laika koji vrše neku crkvenu službu". Biskupi su zadužili Vijeće za katehezu i nadležno povjerenstvo da izrade prijedlog programa vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama i programa teološke i vjerske edukacije.

Piše: Marko Karačić/Večernji list