Papa: 'Svaki život je vrijedan, uvijek'

Papa Franjo, Papa Franjo u BiH , Međugorje, Papa Franjo mladima, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., Vatikan, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo, Sjeverna Makedonija, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo, suverenizam, populizam, Papa Franjo
"Neka Bog primi u svoje naručje Vincenta Lamberta. Nemojmo graditi civilizaciju koja isključuje osobe za čije živote smatramo da više nisu vrijedni življenja. Svaki život je vrijedan, uvijek", napisao je Papa.

Vatikan je već ranije reagirao u priopćenju, istaknuvši da je s tugom primio vijest o smrti Vincenta Lamberta.

"Izražavamo bliskost s njegovom obitelji i svima koji su s ljubavi i odano bili uz njega do kraja".

Na društvenim mrežama je Papinska akademija za život ocijenila da je smrt Vincenta Lamberta i njegova priča poraz za ljudski rod.

Bivši medicinski tehničar (42), u vegetativnom stanju od prometne nesreće u rujnu 2008., umro je u četvrtak u bolnicu u Reimsu, nakon što su liječnici 2. srpnja isključili sustav koji mu je nadoknađivao hranu i tekućinu i održavao ga na životu.

Njegov slučaj koji je podijelio njegovu obitelj, postao je simbol rasprave o pravu na smrt u Francuskoj.

Eutanazija u Francuskoj nije dopuštena, no zakon dopušta liječnicima da terminalno bolesne pacijente stave u duboku sedaciju do smrti.

Lambertova supruga i braća i sestre bili su za to da ga se prekine održavati na životu, ali njegovi roditelji katolici, uz podršku dijela rodbine, poduzeli su mnogobrojne pravne korake ne bi li prisilili liječnike da ga i dalje održavaju na životu.

Roditelji su tvrdili da njihov sin nije terminalno bolestan.

Lambert je gotovo stalno bio bez svijesti, hranu i vodu dobivao je kroz cijev izravno u želudac, disao je samostalno i povremeno je micao očima.

U raspravi o pravu na smrt u Francuskoj Lambertov je slučaj dosad najprodorniji, jer je zahvaljujući Lambertovoj supruzi Rachel o njemu odlučivao Europski sud za ljudska prava, a roditelji su se obratili francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu da intervenira kako bi liječnici Lamberta i dalje držali na životu.

Eutanazija je u Francuskoj ilegalna, no 2016. je uveden zakon koji omogućava terminalno bolesnim pacijentima pravo da ih liječnici stave u trajnu duboku sedaciju (CDS) do smrti. Zakon pravi razliku između eutanazije i CDS-a čime je Francuska postala prva zemlja koja problem pravno rješava na taj način.

Eutanazija je dopuštena u različitim oblicima u Nizozemskoj, Belgiji, Kolumbiji, Luksemburgu i Kanadi, dok je potpomognuto samoubojstvo - u kojemu liječnik pomaže pacijentu da dokonča svoj život - dopušteno u nekoliko američkih država.

Hina