Papa primio Abasa koji je otvorio palestinsko veleposlanstvo u Vatikanu

Papa Franjo, hodočasnici, Hercegovina, Papa Franjo, židovi, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruka za čitavu Ameriku i apel, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Božić, Papa Franjo I., glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, egaliziranje istospolnih zajednica, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Biskupska sinoda, brak i obitelj, Papino pismo, Papa Franjo, molitva, molitva za Ukrajinu, Katolički tjednik, Papa Franjo, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Vatikan, vjera, Papa Franjo, homilija, liturgija, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Spasenje, oholost srca, Papa Franjo, ispovijed, svećenik, Papina kateheza, Papa Franjo, na općoj audijenciji, kateheza o sakramentima, Papa Franjo, trg Sv Petra, Vatikan, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Betlehem, Papa Franjo, prema Papinom iskustvu, žrtve gospodarskih kriza, vjera, religija, nesreća, Papa Franjo, ISIL, prijetnje, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Biskupska sinoda, sveta stolica, Papa, Papa Fra

Palestinsko diplomatsko predstavništvo smješteno je u zgradi nasuprot Vatikana u kojoj su već veleposlanstva Perua i Burkine Faso.

U kratkom obraćanju novinarima Abas je ponovio da se protivi premještanju američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem.

"Ne možemo još ništa reći jer se to još nije dogodilo, ali ako se dogodi, neće pomoći mirovnom procesu. Nadam se da se to neće dogoditi ", izjavio je Abas.

Novi američki predsjednik Donald Trump obećao je u izbornoj kampanji da će priznati Jeruzalem za prijestolnicu Izraela te da će premjestiti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Na taj bi način prekinuo povijesnu politiku Sjedinjenih Država kao i velike većine međunarodne zajednice koji drže da status Jeuzalema treba biti riješen pregovorima. I Palestinci smatraju Jeruzalem glavnim gradom svoje buduće države.

Abas se prije otvaranja veleposlanstva sastao s papom Franjom koji ga je srdačno dočekao. Zadržali su se dvadesetak minuta u razgovoru. U priopćenju Vatikan izražava nadu da će izravni pregovori između dviju strana pomoći u prekidu nasilja koje izaziva nepotrebne patnje civilnog stanovništva i da će biti postignuto pravedno i trajno rješenje sukoba.

Privatna audijencija treći je susret Pape i Abasa nakon što je 2014. Franjo posjetio Izrael i okupirana područja, a Abas je posjetio Vatikan 2015. kada su bile kanonizirane dvije palestinske redovnice.

Odnosi između Vatikana i palestinskih vlasti ušli su u novu etapu 2015. potpisivanjem sporazuma što je završilo današnjim otvaranjem palestinskog veleposlanstva u Vatikanu.

Sporazum iz 2015., postignut dvije godine nakon vatikanskog priznanja palestinske države, izaziva bijes Izraela, kojemu se ne sviđa ni to što je papa Franjo nazvao Abasa "anđelom mira" u svibnju 2015., kada se s njime sastao.

Hina