Papa osniva novu Biskupiju u kojoj će biti Međugorje?

Međugorje
Papa bi trebao uskoro osnovati posebnu komisiju za izučavanje fenomena Međugorja, kako se u Vatikanu nazivaju tamošnja navodna Gospina ukazanja.


U Vatikan je pozvan mostarski biskup Ratko Perić, pod čijom se biskupijom nalazi Međugorje i koji, kao ni njegov prethodnik Pavao Žanić, ne priznaje da je međugorski fenomen nešto nadnaravno, odnosno ne priznaju ukazanja.

Ne mogu naći biskupa


Perić bi trebao u Rim stići u nedjelju i poslije razgovora u Vatikanu će se znati nešto više o eventualnu osnivanju vatikanske komisije za Međugorje, kao i o mogućoj podjeli mostarsko-duvanjske biskupije na dvije kako Međugorje više ne bi bilo pod mostarskom biskupijom. Prije nekoliko mjeseci već je, navodno, sve bilo spremno za osnivanje nove biskupije, ali nije pronađen biskup koji bi mogao preuzeti biskupiju. Smatra se kako bi izvlačenje Međugorja iz mostarsko-duvanjske biskupije i osnivanje nove s novim biskupom smanjilo napetosti između biskupa i franjevaca te olakšalo dolazak do zaključka o međugorskom fenomenu. Prema pisanju talijanskog tjednika Panorame, papa bi za čelnika komisije, koja bi trebala biti osnovana pri Kongregaciji za nauk vjere, mogao imenovati bivšeg predsjednika talijanske biskupske konferencije kardinala Camilla Ruinija. 


Takva se mogućnost spominjala i pri nedavnu boravku sarajevskoga nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića u Vatikanu. Puljić nije isključio mogućnost osnivanja posebne vatikanske komisije, koja bi trebala proučiti pojavu Međugorja, ali je zapazio kako je komisija, koju je na poticaj Biskupske konferencije Jugoslavije osnovao mostarsko-duvanjski biskup Pavao Žanić, poslije trogodišnjeg razmatranja 10. travnja 1991. objavila izjavu u kojoj se uz ostalo kaže: “Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da je riječ o nadnaravnim ukazanjima i objavama.”

Milijun vjernika u godini


Time nije rečeno da se Gospa ne ukazuje, nego samo da to još nije ustanovljeno. Kardinal Puljić smatra da je ipak doktrinalni dio fenomena riješen. Treba međutim obratiti više pozornosti pastoralnom značenju međugorskog fenomena jer se ondje svake godine okuplja više od milijun vjernika iz cijelog svijeta, a na mjestima na kojima se ljudi okupljaju na molitvu, Bog daje svoj blagoslov. Stoga treba pomno proučiti sve strane te pojave.

Svakako, zasad je sve u nadležnosti mjesnog biskupa i Kongregacije za nauk vjere, koja se očito priprema osnovati posebnu komisiju kako bi se proučio cijeli slučaj Međugorja. Kongregacija za nauk vjere svojedobno je, kada je njezin pročelnik bio kardinal Joseph Ratzinger, sadašnji papa Benedikt XVI., a tajnik Tarcisio Bertone, sadašnji državni tajnik, potvrdila zaključak bivše Biskupske konferencije Jugoslavije koja je u Zadru obznanila kako je međugorski fenomen povjeren pomnome crkvenom promatranju, bez organiziranja službenih hodočašća, uz ohrabrivanje molitve i ispovijedi.

Na programu molitvenog susreta u Casalecchiju najavljeno “dnevno ukazanje”


Možda će se naći rješenje za Međugorje, ali upitne ostaju vidjelice kojima se, navodno, i dalje ukazuje Gospa, i to bez obzira na to gdje su one. Tako je sada najavljen molitveni susret u Sportskoj palači u mjestu Casalecchio kraj Bologne 13. svibnja gdje bi, osim novinara Paola Brosija koji je postao strastveni zagovornik Međugorja i upravo je objavio knjigu o fenomenu, trebala doći i vidjelica Mirjana Dragićević, a na pozivu vjernicima za dolazak u dvoranu piše kako je “na programu i dnevno ukazanje Gospe”. Dakle, već se zna kako će se Mirjani pokraj Bologne 3. svibnja ukazati Gospa. Očito, pred vatikanskom je komisijom nimalo lagan zadatak jer će se kontroverze oko međugorskog fenomena vući čak i ako pronađu rješenje, a teško je vjerovati da će ono zadovoljiti sve uključene.

Silvije Tomašević | Večernji List