Papa odao počast ženama Paragvaja

Papa Franjo - Sarajevo 2015

Foto: Arhiva

Svetište Caacupe slovi kao vjerska prijestolnica Paragvaja gdje vjernici tradicionalno 8. prosinca slave Djevicu Mariju, majku Isusovu. Kao i prilikom dolaska u tu latinskoameričku zemlju u petak, Papa je u svetištu posebice odao počast ženama koje su tijekom godina rata i nevolja održale zemlju na okupu.

"Posebno bih htio spomenuti vas, žene, supruge i majke Paragvaja, koje su uz veliku cijenu i žrtve uspjele podići zemlju poraženu i uništenu ratom. Vi ste čuvarice sjećanja, žila kucavica onih koji su obnovili život, vjeru i dostojanstvo naroda", kazao je Papa.

U paragvajskom ratu od 1864. do 1870., zemlja se borila protiv saveza Brazila, Argentine i Urugvaja i izgubila skoro 80 posto muškaraca u porazu koji se smatra najkrvavijim ratom u Latinskoj Americi.

U kasnijim generacijama mnogi su muškarci imigrirali u druge zemlje, a Papa je istaknuo ulogu žena u tim razdobljima.

"Tada i sada, pronašle ste snagu da ne dopustite da se ova zemlja pogubi. Neka Bog blagoslovi vašu ustrajnost, neka blagoslovi i osnaži vašu vjeru. Neka Bog blagoslovi žene Paragvaja, najveličanstvenije žene Amerike", rekao je Papa.

Nakon mise u Caacupeu posjetio je i dječju bolnicu u Asuncionu.

No dugi, iscrpljujući put u Južnu Ameriku uzeo je svoj danak i papa Franjo je osjetio zdravstvene tegobe uzrokovane niskim tlakom, ali je uspio ostvariti sve što je naumio i njegov raspored je ostao neokrnjen.

"Na sreću, nije ništa ozbiljno. Već se oporavio, radostan je i nasmiješen i s obzirom da se približava posljednji dan maratona, biti će dobro", kazao je liječnik Carlos Moringio.

Putovanje po trima zemljama Latinske Amerike 78-godišnji Papa je počeo 5. srpnja, a nastavio u Boliviji te Paragvaju, s cjelodnevnim aktivnostima i mijenjajući nadmorske visine i klimatske uvjete. Za Rim bi trebao poletjeti kasno u nedjelju.

Papa Franjo pozvao je svjetske čelnike da pronađu novi model ekonomije i pomognu siromašnima te da odbace politiku koja "žrtvuje ljudske živote na oltaru novca i profita".

To je drugi put tijekom njegova boravka u Južnoj Americi da je papa Franjo, prvi papa koji potječe iz te regije, održao govor u kojemu je oštro kritizirao neobuzdani kapitalizam i zauzimao se za prava siromašnih.

U četvrtak je u Boliviji pozvao potlačene da promijene svjetski ekonomski poredak, osuđujući "novi kolonijalizam" agencija koje nameću stroge mjere štednje i naglasio da siromašni imaju "sveto pravo" na rad, krov nad glavom i zemlju.

"Staviti kruh na stol i osigurati djeci krov nad glavom, omogućiti im zdravlje i obrazovanje, to je osnovno za ljudsko dostojanstvo", rekao je Papa Franjo.

Pozvao je političare i vodeće ekonomiste da se "ne predaju ekonomskom modelu koji je idolopoklonički, koji mora žrtvovati ljudske živote na oltaru novca i profita".

Hina