FOTO/VIDEO  Papa: Isusa ne možemo susresti ako to nije u drugome, u povijesti i u Crkvi

Papa Franjo I., u svom prvom Angelusu, rim, Svjetski dan mira, o sakramentu krštenja, Papa Franjo, Papina kateheza, Kršćanin, Sveti Otac, Ćiril i Metod, evanđelje, Papa Franjo, Papa Franjo, PAPA BENEDIKT XVI, misa, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Papina kateheza, Papa Franjo, Božić, poruka, Marijan Knezović, Papa Franjo, Sarajevo, pomoć, koralji , Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Fra Dado Milas hercegovački franjevac, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa Franjo I., molitva, BH Fanaticosi, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, religija, Poruke i poslanice, Papina kateheza, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa, papa vjernici, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, poruka pape Franje, Sveti Otac, Papa Franjo, evanđelje, knjiga, Papa Franjo, Božje je ime Milosrđe, Sveti Otac, Papa Franjo I., grijeh, vjera, korizmena poruka, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., religija, Sveti Otac, religija, Papa Franjo I., Papa, pepelni
Tri su mjesta čuđenja bez kojih se ne može susresti Isusa i slaviti rođenje Sina Božjega. Ta tri mjesta su: drugi, povijest i Crkva, rekao je papa Franjo na 4. nedjelju došašća, u svom podnevnom nagovoru.
Evanđelje ove 4. nedjelje došašća očituje lik Marije. Gledamo je kada, nakon što je začela u vjeri Sina Božjega, putuje od nazareta u Galileji do Judesjkog gorja kako bi pomogla Elizabeti. Anđeo gabrijel joj je objavio da je njezina stara rođakinja koja nije imala djece, bila u 6. mjesecu trudnoće. Ide posjetiti Elizabetu i ostaje kod nje tri mjeseca. U susretu tih dvaju žena, starije i posve mlade susrećemo čuđenje, rekao je Sveti Otac na početku svog nagovora prije molitve Anđeo Gospodnji, 20. prosinca na Trgu svetog Petra.

Papa je tumačio susret ovih dvaju žena. Nakon Marijinog pozdrava, Elizabeta se čudi.

- Nemojte zaboraviti na ove riječi: čuđenje. Elizabeta obavijena čuđenjem izgovara: Otkuda mi to da mi majka mojeg Gospodina dolazi k meni. Zagrlile su se i poljubile, ove dvije radosne žene. Starija i mlađa, obje trudne - rekao je papa Franjo.

Kazao je kako smo svi pozvani zaustaviti se na mjestima čuđenja kako bismo plodonosno slavili Božić.

- Tri su mjesta čuđenja u svakodnevnom životu: prvo mjesto je drugi, u njemu prepoznajemo brata. Od Isusovog rođenja, svako lice nosi obrise izgleda Sina Božjega. Posebno ako je to lice siromašno. Bog je kao siromah ušao u svijet i dopustio da se svi približe k njemu - naglasio je.

Papa je spomenuo povijest kao drugo mjesto čuđenja, ako ju promatramo s vjerom.

- Često mislimo da gledamo s prave strane, a često riskiramo i gledamo povijest s druge, krive strane. To je često logika tržišta, financije... Ali, Bog Božića je onaj koji izvrće karte. Kao što Marija pjeva u 'Veliča', Gospodin zbacuje silnike i uzvisuje ponizne. Siromašne puni dobrima, a bogate otpušta prazne - kazao je Papa.

Treće mjesto čuđenja je Crkva.

- Gledati s čuđenjem vjere znači ne gledati Crkvu samo kao vjersku instituciju, već ju gledati kao svoju majku, ljubljenu zaručnicu svog Gospodina. Crkva zna očitovati znakove vjerne ljubavi koje Gospodin neprestano daje. Uvijek je Krist s njom i dolazi joj u susret. Ona daje znak nade svijetu. Crkva je majka i zaručnica koja govori: Dođi Gospodine Isuse - kazao je Papa i dodao da Crkva ima otvoren zagrljaj i majka je koja želi prihvatiti sve.

- Sve udaljene želi privesti Božjem milosrđu svojim osmjehom. To je čuđenje Božića. Za božić nam Bog sve daruje, sebe samoga. Bog daje Sina jedinca. Marijinim srcem, preko ponizne kćeri sionske moguće je uskliknuti i radovati se zbog velikog Božjeg dara i njegovog nepredvidivog iznenađenja. Neka nam Marija pomogne shvatiti ova tri čuđenja Božića - drugi, povijest i crkva - poručio je papa Franjo i naglasio opet da Isusa ne možemo susresti ako to nije u drugome, u povijesti i Crkvi.

Sveti Otac sjetio se i teške situacije u Indiji.

- Moje misli idu i prema narodu u Indiji, molimo za veliku nesreću koja ih je zadesila zbog poplave. Izmolimo zajedno jednu zdravomariju i povjerimo duše preminulih Božjem milosrđu - pozvao je Papa nakon molitve Anđeo Gospodnji.

Pozdravio je sve prisutne hodočasnike, a prvi pozdrav rezervirao je za djecu Rima.

- Ova djeca znaju bučiti, oni su došli zbog tradicionalnog blagoslova dječice koji organizira Rimski oratorij. Draga djeco, kad budete molili pred vašim jaslicama, molite za mene i ja ću moliti za vas - rekao im je Sveti Otac.

Pozdravio je i obitelji i zajednice 'Djeca u nebu', bolnice 'Bambino Jesu' i ohrabrio je roditelje te zaželio Božji blagoslov na putu vjere.

Papa se spomenuo i Sirije te pozdravio postignuti dogovor i nastojanje oko smirivanja nasilja i postizanja konačnog mira. Sjetio se i Libije te Kostarike i Nikaragve i rekao kako se nada obnovi duha bratstva i dijaloga te suradnje sa susjednim zemljama.

Pogledajte snimku prijenosa nedjeljnog nagovora pape Franje uz prijevod Mirjane Anđić na Laudato televiziji.