Papa: Isus je postao dijete kako bi svojom poniznom dobrotom dirnuo naša srca

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran
Papa je pozdravio vlasti bavarskih općina koje su darovale božićno drvo, kao i predstavnike talijanske pokrajine Tridenta, koji su zajedno s nadbiskupijom postavili jaslice.
Za ukrašavanje božićnog drvca zahvalio je i malim umjetnicima.

- Ukrasi, koje ste postavili zahvaljujući Zakladi Lene Thun, predstavljaju želje koje nosite u svojim srcima, a koje su sada na najprikladnijem mjestu. One su sada blizu Betlehemskoga djeteta, povjerene su Njemu, koje je došlo nastaniti se među nama. Isus je došao s nama dijeliti naš život i prihvatiti naše želje. On je želio i želi živjeti s nama i za nas. On u srcu nosi naš svijet, koji je po njegovu utjelovljenju postao i njegov. Jaslice nas podsjećaju da je milosrdni Bog došao k nama kako bi zauvijek boravio s nama - rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo je kazao kako nam jaslice također govore da se On ne nameće silom.

- On nije promijenio povijest čineći neko veliko čudo kako bi nas spasio. Naprotiv, došao je u tišini, ponizno i blago. Bog ne voli revolucije moćnika, a magičnim štapićem ne mijenja situacije. Naprotiv, postao je dijete da nas privuče svojom ljubavlju, da svojom poniznom dobrotom dirne naša srca, da svojim siromaštvom prodrma sve koji gomilaju materijalna bogatstva - rekao je.

Sveti Franjo je u jaslicama želio uprizoriti rođenje Betlehemskoga djetešca kako bi mogao shvatiti nevolje u kojima se našlo zbog nestašice svega - kazao je Papa pozivajući na razmišljanje pred jaslicama, jer u njima govori Božja nježnost.

Dodao je kako u jaslicama promatramo Božje milosrđe koje se utjelovilo, a koje može raznježiti naše poglede i naročito naša srca.

- Lijepo je to što u ovim jaslicama jedan lik utjelovljuje otajstvo Božića, a to je onaj koji se saginje kako bi pomogao jednoj starijoj osobi. On ne samo da gleda Boga, nego ga i oponaša, jer se poput Boga milosrdno saginje prema potrebitoj osobi - kazao je Sveti Otac.

Papa se na kraju osvrnuo na djecu koja su ukrasila božićno drvo, nazvavši ih malim umjetnicima.

- Još ste vrlo mladi, a već izlažete svoja djela na Trgu svetoga Petra. To je vrlo lijepo, hrabro naprijed. Tako je i Michelangelo započeo - zaključio je Papa.