Papa Franjo završio posjet Kolumbiji: Presijecite čvorove nasilja

papa Franjo

Foto: arhiva

Papa Franjo zadobio je posjekotinu i modricu na licu kada je njegov papamobil u nedjelju u Cartageni morao naglo zakočiti, a poglavar Katoličke Crkve zbog toga je udario glavom o staklo.

Nezgoda se dogodila kada se Papa sagnuo kako bi pozdravio dijete, a papamobil je naglo zakočio kako bi izbjegao osobu koja je iz mnoštva okupljenih istrčala na cestu.

Jedan od Franjinih suradnika obrisao mu je krv, a on je nastavio mahati okupljenima.

Nakon nezgode Franjo je lagano krvario iz posjekotine iznad obrve, a vidljiva mu je i modrica ispod oka.

'Dobio sam udarac', našalio se. 'Sve je u redu', dodao je potom okupljenima.

Vatikan je kasnije potvrdio da Franjo nije ozbiljnije ozlijeđen. 'Papa je dobro. Dobio je udarac u jagodičnu kost i kapak', kazao je glasnogovornik Greg Burke.

Na kraju dana, kad je držao misu pred 500.000 ljudi u području gradske luke, modrica je natekla i Papa je imao crni podljev ispod oka.

'Ako Kolumbija želi stabilan i trajan mir, mora hitno poduzeti korake u tom smjeru - u smjeru zajedničkog dobra, jednakosti, pravde, poštivanja ljudske naravi i njezinih zahtjeva', rekao je u homiliji tijekom mise u pratnji karipske i salsa glazbe.

'Samo ako pomognemo da se presijeku čvorovi nasilja, rasplest ćemo klupko neslaganja', rekao je.

Papa je napustio Kolumbiju te otputovao u Rim nakon što je uz predsjednika Juana Manuela Santosa i njegove supruge prisustvovao izvedbi tradicionalnog obalnog pjevanja i plesa.

Franjo je put u Kolumbiju iskoristio kako bi Kolumbijce, duboko polarizirane zbog mirovnog sporazuma, pozvao da izbjegavaju osvetu nakon 50-godišnjega građanskgoa rata. Naglasio je da vođe moraju donositi zakone kojima bi se okončala nepravda i društvena nejednakost, koja rađa nasilje.

Hina