Papa Franjo: Više je hrabrosti potrebno za mir nego za rat

Vatikan, Peres i Abas, u vatikanskim vrtovima, Papa Franjo
Papa je Peresu i Abasu prenio svoju želju da odgovore na težnje svojih naroda za mirom na Bliskom istoku te da "pronađu snagu za dijalog", na kraju molitve za mir održane u nedjelju navečer u vatikanskim vrtovima. Susret je to za koji se Sveti Otac nada da će ponovno pokrenuti bliskoistočnoi mirovni proces, ocjenjuje Reuters.

"Za mir je potrebna veća hrabrost nego za rat", kazao je Papa. "Treba hrabrosti kako bi se reklo 'da' pregovorima i 'ne' neprijateljstvima, 'da' poštivanju sporazuma i 'ne' provokacijama, 'da' iskrenosti a 'ne' dvoličnosti", rekao je Sveti Otac.

Traženje mira je "čin vrhovne odgovornosti pred našim savjestima i našim narodima", rekao je, dodajući da su milijuni širom svijeta, ljudi svih vjera, večeras molili za mir.

"Ovo je bio susret koji odgovara na žarke želje svih onih koji čeznu za mirom i sanjaju o svijetu u kojem muškarci i žene mogu živjeti kao braća i sestre a ne više kao protivnici i neprijatelji", naglasio je Papa.

"Svijet je nasljedstvo koje smo dobili od naših predaka, ali i dar našoj djeci: djeci koja su umorna i iscrpljena sukobima i žele da svane zora u kojoj će doći mir", rekao je. "Previše je sinova palo, nevinih žrtava rata i nasilja.. naša je zadaća da njihova žrtva ne bude uzaludna".

Papa je zajedničkom molitvom želio pokazati da tri monoteističke religije imaju zajedničke korijene i moraju zajedno djelovati za mir, ocjena je agencija.

Peres, koji ima 90 godina i čiji mandat istječe sljedeći mjesec, pozvao je iz Vatikana Palestince i Izraelce na "mir među jednakima", naglašavajući da je "naša misija donijeti mir našoj djeci". "Možemo, zajedno i sada, Izraelci i Palestinci, pretvoriti našu uzvišenu viziju u stvarnost blagostanja i napretka. U našoj je moći donijeti mir našoj djeci. To je naša zadaća, naša sveta misija roditelja", rekao je Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Abas je uputio molitvu za "sveobuhvatni i pravedni mir našoj zemlji i regiji tako da naši narodi i narodi na Bliskom istoku i u cijelom svijetu mogu uživati u plodovima mira, stabilnosti i suživota". "Želimo mir sebi i svojim susjedima", rekao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ključni izraelski političar, nije sudjelovao ni na koji način u molitvi za mir, ali u svojoj je izjavi u nedjelju u policijskoj bazi u Jeruzalemu rekao je da molitva nije zamjena za sigurnost.

Molitva za mir počela je u 19 sati i trajala je, zajedno s kratkim obraćanjima, oko dva sata, a bila je trodijelna: židovska, kršćanska te muslimanska. Pridružili su joj se poglavar Pravoslavne Crkve, imami, rabini, vjernici.

Peres i Abas stigli su odvojeno nešto prije 18,30 sati u Vatikan, s nekoliko minuta razlike, i toplo se pozdravili. Njihov je stisak ruke bio dug, bili su nasmiješeni, a uz njih je stajao Papa kao i carigradski pravoslavni patrijarh Bartolomej. Papa ih je pozdravio i primio u kratku audijenciju, a potom su svi istim vozilom prevezeni u vatikanske vrtove.

Molitva je održana na vanjskom prostoru a ne u crkvi kako bi se izbjegla bilo kakva vjerska simbolika, naglašava agencija dpa. Iz sličnih razloga odlučeno je da će molitva imati tri dijela, umjesto da bude jedinstvena za sve.

Papa Franjo u vatikanskim vrtovima sjedio je u sredini između dvojice predsjednika, a patrijarh Bartolomej u njihovoj neposrednoj blizini. Nakon molitve i kratkih obraćanja sudionici su zasadili maslinu, što je uobičajena gesta pri susretima na kojima se moli za mir ili koji su posvećeni miru.

Susret se odvija u jeku krize mirovnog procesa i nepovjerenja nastalima osnutkom vlade palestinskog jedinstva u koju je uključen Hamas, a Izrael, koji taj pokret smatra terorističkom organizacijom za odmazdu je ubrzao gradnju na okupiranim palestinskim područjima.

Ipak, za posjeta Svetoj Zemlji kada je u svibnju pozvao Peresa i Abasa na molitvu za mir, Papa je inzistirao da je riječ o molitvi, a ne o političkom upletanju u Bliski istok. "Taj molitveni susret neće biti posredovanje niti pokušaj traženja rješenja. Okupit ćemo se kako bismo molili, to je sve. Nakon toga svatko će se vratiti svojoj kući", rekao je Franjo po povratku iz Svete Zemlje. Poručio je da bi s njegove strane bila "ludost" iznositi mirovne prijedloge.

Hina