Papa Franjo: Samo nas Božja Riječ spašava od kušnje

Papa Franjo, Poruke i poslanice, Vatikan, religija, Papa Franjo, Poruke i poslanice, religija, Kušnja, Tijekom homilije, Papa, Poruke i poslanice, Papa Franjo, vjera
Unatoč našim slabostima, ponovio je Papa, Krist nam uvijek ukazuje povjerenje, i otvara nam obzore, šire od naših granica.
Kušnja započinje kao bezazlena privlačnost koja na kraju postaje kavez. Umjesto izlaza iz tog kaveza, čovjek, gluh za Božju riječ, često samo pokušava umanjiti ropstvo. Tijekom homilije papa Franjo potvrđuje riječi Jakovljeve poslanice, iz današnjeg prvog čitanja. Jakov donosi jednu istinu: Bog nikada ne kuša čovjeka, već to čine njegove strasti. Također, Papa potvrđuje i sekvencu o kojoj Jakov piše: strasti su začetak grijeha, rađaju ga. A grijeh, jednom počinjen, vodi u smrt (Jak 1,14-15).

„Odakle dolazi kušnja? Kako djeluje u nama? Apostol nam kaže da ne dolazi od Boga, već iz naših strasti, iz naših unutarnjih slabosti, iz rana uzrokovanih istočnim grijehom. Kušnje nastaju upravo u tim previranjima. Zanimljivo je da kušnja ima tri karakteristike: raste, zarazna je i opravdava se. Raste: započinje potpuno mirno, i raste... Sam Isus to opisuje u prispodobi o žitu i kukolju: žito je raslo, a s njime i kukolj posijan od neprijatelja. Kušnja raste: raste, raste... A ako je čovjek ne zaustavi, ona zauzima sav prostor" (usp. Mt 13,24-30).

Papa Franjo nastavlja - kušnja „traži drugoga, kako bi imala društvo, zarazna je", a u tom „rastu i zarazi, kušnja nas zatvara u okruženje iz kojeg se ne izlazi lako". Takav je primjer opisan u današnjem evanđelju: dvanaestorica se međusobno optužuju, pred Učiteljem, što nisu donijeli kruha na brod (Mk 8,14-21). Isus ih, možda i s osmijehom, poziva ih da se čuvaju od farizejskog kvasca, od Herodovog kvasca. No, apostoli i dalje nastavljaju po svome, „zatvoreni u problem: tko je kriv što nema kruha? Nisu imali ni prostora, ni vremena ni svjetla za Božju Riječ".

„Tako i mi, kad smo u kušnji, ne čujemo Božju riječ: ne čujemo. Ne shvaćamo. Isus ih je morao podsjetiti na umnažanje kruha, kako bi izašli iz tog kruga. Kušnja nas zatvara, oduzima nam dalekovidnost, zatvara nam svaki horizont, i vodi nas u grijeh. Kad smo u kušnji, samo nas Božja Riječ, Isusova Riječ može spasiti. Slušanje te Riječi nam otvara horizont... On je uvijek voljan poučiti nas kako izaći iz kušnje. A Isus je velik, ne samo zbog toga što nas izvodi iz kušnje, već i stoga što nam daje veće povjerenje".

Papa Franjo potvrđuje: to povjerenje je „velika sila, kad smo u kušnji, Gospodin nas čeka", „vjeruje u nas, iskušavane, grešne", „uvijek otvara horizonte". S druge strane, Papa ponavlja, đavao nas kušnjom zatvara, „zatvara, zatvara, zatvara", i čini da raste okruženje poput prije opisanog, tijekom svađe među Apostolima na brodu. Samo ako sluša Isusovu riječ čovjek može izbjeći ropstvo takvog okruženja.

„Molimo Gospodina da nam, dok smo u kušnji, kaže, onako kako je strpljivo govorio i svojim učenicima: 'Stani, budi miran. Sjeti se što sam učinio za tebe u tom trenutku, u ono vrijeme: sjeti se. Podigni oči, gledaj obzor, ne zatvaraj, ne zatvaraj sebe, idi naprijed'. Ta Riječ će nas u trenutku kušnje spasiti od padanja u grijeh.

Radio Vatikan