Papa Franjo putuje u posjetu Africi

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran

Bit će to prvo Franjino putovanje u Afriku. U pet dana natrpanog rasporeda, od 25. do 30. studenoga, Papa će pronositi poruke mira, socijalne pravde i dijaloga između islama i kršćanstva.

Njegovi tjelohranitelji morat će raditi prekovremeno jer putovanje dolazi u vrijeme neposredno nakon napada terorista na Pariz i talačke krize u hotelu u glavnom malijskom gradu Bamaku, jednoj od akcija kojom džihadisti pokušavaju destabilizirati sjevernu Afriku.
Na svom 11. putovanju otkako je preuzeo katedru svetog Petra, Franjo će držati 19 govora. Saslušat će svjedočanstva djece vojnika, žrtava AIDS-a i žrtava ratova i bijede.

Otvaranje Svetih vrata

Najočekivaniji događaj bit će u nedjelju, 29. studenoga, kada će Franjo otvoriti Sveta vrata u katedrali u Banguiju, deset dana prije nego što će u Rimu proglasiti početak Svete godine milosrđa. Franjo očekuje da će proglašenjem toga jubileja (Svete godine) pridonijeti pomirenju i oprostu u katoličkom svijetu i izvan njega.
"Ako otvori Sveta vrata u Banguiju, jubilej će prvi put početi na periferiji. To najbolje sažima doktrinu ovoga Pape, ponizne Crkve koja je uvijek sa siromašnima", rekao je Giulio Albanese, stručnjak Vatikanskog radija za Afriku.
Ali to se možda neće dogoditi. Šef vatikanske žandarmerije Domenico Giani upozorio je da bi moglo doći do promjene programa u Srednjoafričkoj Republici, gdje još ima nasilja između kršćanskih i muslimanskih milicija nakon nedavnog građanskog rata, bude li sigurnosnih problema.
Prijelazna predsjednica države Catherine Samba-Panza mogla bi objaviti da sigurnosni razlozi ne dopuštaju Papin posjet neposredno prije njegova dolaska, prenosi visoki izvor. U tom slučaju Franjo bi se samo nekoliko sati zadržao u zračnoj luci u Banguiju pod budnim okom UN-ovih mirovnjaka.
U tom bi slučaju otpao posjet izbjegličkom kampu, zaustavljanje na molitvu u džamiji u zloglasnoj četvrti PK5, misa na stadionu i otvaranje Svetih vrata.
"Za Papu bi to bio poraz. Kada je dogovarao posjet Africi, Srednjoafrička Republika mu je bila prva na umu", rekao je jedan Franjin suradnik. Razočarane bi bile i tisuće hodočasnika iz SAR-a i okolnih zemalja.

Hina