Papa Franjo primio u audijenciju Baracka Obamu

Barack Obama, Papa Franjo, ured Svete Stolice, katolička crkva
Papa Franjo primio je u audijenciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Barracka Obamu, koji se kasnije susreo s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, u čijoj je pratnji bio tajnik za odnose s državama mons. Dominique Mamberti,priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

U srdačnim su razgovorima razmijenjena mišljenja o nekim aktualnim međunarodnim temama te je izražena nada da će se na zaraćenim područjima poštivati humanitarno pravo i međunarodni zakoni te da će sukobljene strane tražiti rješenje u pregovorima.

U vezi bilateralnih odnosâ i suradnje između Crkve i države razgovaralo se o pitanjima od posebne važnosti za Crkvu u toj zemlji, kao što je ostvarivanje prava na vjersku slobodu, život i prigovor savjesti kao i pitanje migracijske reforme. Na kraju je izražena zajedničko opredjeljenje za iskorjenjivanje trgovine ljudima u svijetu.

Reuters javlja da je Obama spontano pozvao Papu u Washington dok mu je predavao simbolični poklon - zbirku sjemenja iz vrta Bijele kuće, nakon 50-minutnog privatnog razgovora u knjižnici Apostolske palače.

"Ako budete u prigodi, možete doći u Bijelu kuću i pogledati vrt", rekao je Obama pred novinarima. "Como no" (Kako ne) odgovorio mu je Papa na španjolskom.

Katolička crkva u SAD-u željela bi da Papa posjeti Philadelphiju 2015. povodom međunarodnog okupljanja obitelji.

Obama je Papi poklonio posebno izrađenu škrinjicu sa sjemenjem raznih vrsta voća i povrća koje se uzgaja u vrtovima Bijele kuće. Osim tog simbličnog dara, Bijela kuća je objavila da će donirati mnogo veću količinu sjemenja iz kojeg će se izroditi nekoliko tona voća i povrća za humanitarnu udrugu po Papinu izboru.

Susret Obame i Pape bio je vrlo srdačan. Papa Franjo mu je izrazio dobrodošlicu, a Obama rekao da mu je čast što ga je primio i da je njegov velik štovatelj.

Po najavama Bijele kuće, Obama je s Papom namjeravao razgovarati o borbi protiv nejednakosti, velikim svjetskim krizama te pitanjima vezanim uz društvo u SAD-u. Privatni dio razgovora koji je trajao 50 minuta bio je dvadesetak minuta duži od uobičajenih protokolarnih susreta Pape sa svjetskim državnicima.

Obama je svoj sastanak s Papom najavio u ranijem intervjuu za Corriere della Sera. Naglasio je Franjinu zabrinutost za ekonomsku nejednakost. "S obzirom na njegov velik moralni autoritet, kada Papa govori to nosi golemu težinu", kazao je.

"Pitanje nejednakosti nije samo ekonomsko, to je moralno pitanje. Mislim da Papa govori o opasnosti da se s vremenom naviknemo na takvu nejednakost i prihvatimo je kao normalnu. A to ne smijemo", rekao je Obama, kazavši i da se divi Franjinoj hrabrosti da govori o ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Papa Franjo je Obami poklonio primjerak svoje enciklike "Evangelii Gaudium".

Obama je rekao da će ga držati u Ovalnom uredu. "Znate što, ovo ću vjerojatno čitati u Ovalnom uredu, kada budem duboko frustiran, i siguran sam da će mi dati snage i smiriti me", rekao je Obama.

"Nadam se", odgovorio je Papa.

Obama je na rastanku Papi rekao "Muchas gracias" (mnogo hvala) i zatim na engleskom dodao: "Molim vas, molite za mene i moju obitelj".

Američko izaslanstvo, u kojem je bio i državni tajnik John Kerry, poslije se sastalo s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

laudato.hr