Papa Franjo: Potrebno je vratiti čovjeka u središte društva

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran
...istaknuo je papa Franjo sudionicima međunarodnoga seminara na temu "Globalno opće dobro usmjereno prema inkluzivnijem gospodarstvu".

Seminar je održan u subotu 12. srpnja u Vatikanu, na poticaj Papinskoga vijeća za pravdu i mir i Državnoga tajništva.

Koristeći se metaforom vina koje destilacijom postaje rakija, Sveti Otac upozorio je da bi čovjek mogao izgubiti svoju stvarnu bit pretvarajući se u nešto drugo, u jednostavno sredstvo. Tijekom objeda s akademicima, stručnjacima i predstavnicima velikih poduzeća,

Papa je također istaknuo da je potrebno nadići politiku, sociologiju, i općenito stajalište odbacivanja. Čovjek danas nije više u središtu, nego je, u konačnici, u službi nečega drugoga; nije više u središtu svojega razmišljanja, nije više temelj društva kako bi razvio svoje misli, razradio svoje odluke, a tako gubi svoju ljudskost. Čovjek postaje oruđe sustava; društvenoga, gospodarskoga sustava u kojemu samovoljno gospodari neuravnoteženost. Kada čovjek izgubi svoju čovječnost, što nas očekuje, upitao je Sveti Otac.

Događa se ono što ja jednostavnim jezikom nazivam politikom, sociologijom, stajalištem "odbacivanja". Odbacuje se ono što ne služi, jer čovjek nije u središtu!

A kada čovjek nije u središtu, nešto je drugo u središtu, a čovjek je tada u službi te druge stvari, istaknuo je papa Franjo. Stoga je potrebno spasiti čovjeka, odnosno potrebno je vratiti čovjeka u središte društva, u središte misli i razmišljanja, napomenuo je Sveti Otac te zahvalio nazočnim stručnjacima koji svojim radom, razmišljanjem i proučavanjem, rade na tomu da se čovjeka ne odbaci. Odbacuju se djeca, jer razinu nataliteta - barem u Europi - svi poznajemo; odbacuju se starije osobe, jer nisu potrebne. A sada? Odbacuje se cijeli jedan naraštaj mladih ljudi! I to je vrlo ozbiljan problem, upozorio je papa Franjo te dodao kako je vidio podatak da je 75 milijuna mladih ljudi u dobi do 25 godina bez posla.

Mladi ni ne studiraju, niti rade, primijetio je. Ne studiraju jer nemaju mogućnosti i ne rade jer nema posla. I to je još jedno odbacivanje! Što će sljedeće biti odbačeno, upitao je Sveti Otac te na kraju uputio apel: Molim vas, zaustavimo se na vrijeme!

HRSVIJET.net