FOTO/VIDEO  Papa Franjo molio je zajedno s 400.000 hodočasnika

Papa Franjo, pred kipom fatimske Gospe, Sveti Otac
Papa Franjo, kojeg su vjernici oduševljeno pozdravljali dok je u petak navečer ispred crkve u Fatimi ulazio u svoj papamobil, molio je zajedno s 400.000 hodočasnika i u poruci mira pozvao ih da mu pomognu ‘srušiti sve zidove'.

Nakon dolaska u Kapelu ukazanja, u središtu fatimskog svetišta, Papa rođen u Argentini dugo je molio pred kipom fatimske Gospe, u potpunoj šutnji koju je poštovalo vjerničko mnoštvo, neki sa suzama u očima, a neki stišćući krunicu na prsima.

Ta je malena kapela podignuta na mjestu gdje se, po katoličkom vjerovanju, Djevica Marija prije sto godina, 13. svibnja 1917. ukazala trima malenim pastirima u jeku Prvog svjetskog rata.

‘Za svijet, molim za slogu svih naroda', rekao je na portugalskom izgovarajući naglas molitvu u kojoj je upozorio da se ‘Jaganjčeva krv i danas prolijeva u svim ratovima koji uništavaju svijet u kojemu živimo'.

Sveti Otac je pozvao vjernike da se vode ‘primjerom Francesca i Jacinte', dvaju pastirića koji će u subotu biti proglašeni svetima. Tako ćemo ‘srušiti sve zidove i pobijediti sve granice, idući prema svim periferijama i navješćujući u njima Božju pravdu i mir', istaknuo je, najvjerojatnije smjerajući na migrantsko pitanje koje mu leži na srcu.

U subotu 13. svibnja, na dan stote obljetnice prvih marijanskih ukazanja, vrhunac je Papina hodočašća. Papa će na misi proglasiti svetima pastire Francisca i njegovu sestru Jacintu Marto koji su jako mladi umrli od španjolske gripe. Francisco i Jacinta koji su u vrijeme ukazanja imali 9, odnosno 7 godina, bit će najmlađi svetci Katoličke crkve koji nisu umrli mučeničkom smrću.

Postupak proglašenja blaženom treće vidjelice, Lucije dos Santos, njihove rođake, počeo je 2008.