Papa Franjo je proslavio svetkovinu Duhova

Papa Franjo, hodočasnici, Hercegovina, Papa Franjo, židovi, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruka za čitavu Ameriku i apel, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Božić, Papa Franjo I., glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, egaliziranje istospolnih zajednica, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Biskupska sinoda, brak i obitelj, Papino pismo, Papa Franjo, molitva, molitva za Ukrajinu, Katolički tjednik, Papa Franjo, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Vatikan, vjera, Papa Franjo, homilija, liturgija, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Spasenje, oholost srca, Papa Franjo, ispovijed, svećenik, Papina kateheza, Papa Franjo, na općoj audijenciji, kateheza o sakramentima, Papa Franjo, trg Sv Petra, Vatikan, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Betlehem, Papa Franjo, prema Papinom iskustvu, žrtve gospodarskih kriza, vjera, religija, nesreća, Papa Franjo, ISIL, prijetnje, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Biskupska sinoda, sveta stolica, Papa, Papa Fra
Papa Franjo je proslavio svetkovinu Duhova 15. svibnja svečanom misom u bazilici sv. Petra u Vatikanu i podnevnim nedjeljnim nagovorom vjernicima, posljednjom molitvom Regina Coeli u ovoj crkvenoj godini. Objavio je kako je upravo danas, na svetkovinu Duhova, potpisao poruku za Svjetski misijski dan.
Biti kršćanin ne znači toliko pripadati određenoj kulturi ili prihvati određeni nauk, već povezati vlastiti život pod svim vidovima s Isusovom osobom i preko Njega s Ocem. Zbog toga je Isus i obećao silazak Duha Svetoga, rekao je Papa u svom nagovoru mnoštvu vjernika na Trgu Sv. Petra.

Papa Franjo tumačio je značenje svetkovine Duhova za nas.

- Zahvaljujući Duhu Svetom možemo svi živjeti isti Isusov život. Duh nas potiče da ljubimo sve stvari odnosno jedno neophodno: ljubiti kao što Bog ljubi - rekao je i napomenuo kako su Duhovi odlična prilika za objavljivanje poruke za idući Svjetski misijski dan, koji Crkva obilježava na treću nedjelju listopada.

Molio je Duha Svetoga da poda snagu svim misionarima i podrži njihovo misijsko poslanje u cijelom svijetu. Također, kazao je kako se nada da će Duh Sveti pozvati brojne mlade kako bi im se pridružili u širenju Evanđelja.

Tijekom mise koju je služio u bazilici Sv. Petra, Papa je istaknuo kako Crkva Isusovim poslanjem i Duhom Svetim iskušava ponovni nastanak.

- Vjernici postaju iznova Božja djeca, braća i sestre. Božje očinstvo oslobađa nas ponudom Sina i Duha Svetoga od sirotišta, jer je našim grijesima uništena veza s Ocem. Isus je prije odlaska utješio svoje učenike, obećavši ima da ih neće napustiti kao siročad - rekao je papa Franjo.

Preporučio je vjernicima dopustiti da ih vodi Duh Sveti kako bi prepoznali druge kao braću, jer smo svi sinovi istog Oca.

Zagovoru majke Marije koja je zajedno s apostolima dočekala silazak Duha Svetoga, Papa je povjerio Crkvu, kršćane, obitelji i zajednice, kojima je u ovom trenutku najpotrebnija snaga Duha, njegova potpora, sloboda i mir.

Pozdravljajući sudionike manifestacije Praznika naroda pred crkvom Sv. Ivana Lateranskog izrazio je nadu da to će to biti znak jedinstva u različitosti kultura i pomoći da shvatimo važnost zajedničkog hoda prema miru.

IKA.hr