Papa Franjo danas slavi rođendan

Papa, franjo, Papa Franjo, Poruke i poslanice, migracije, selioci i izbjeglice, apostolski blagoslov., molitva, kršćanstvo, religija, Papa Franjo, kancelar Papinske akademije znanosti, Marcelo Sanchez Sorondo, prisilni rad, protiv ropstva, za oproštenje grijeha, jedno krštenje, ispovijedam, evanđelje, Papa Franjo, Papin apel, Papa Franjo, Kardinal Vinko Puljić, BIH, poruka pape Franje, korizma, Sveti Otac, samoodricanje, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, BIH, Federacija Bosne i Hercegovine, Federacija BIH, Papa Franjo, Papa Franjo u BiH , radno vrijeme, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., Papa Franjo, Papa Franjo, Papa, Sveti Otac, Papa Franjo, Sveti Otac, religija, kapucinska tradicija, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo mladima, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo I., Papa Franjo u BiH , Papa, Papa Franjo I., Papa Franjo, rođendan
Papa Franjo rođen je prije 81 godinu u Buenos Airesu pod imenom Jorge Mario. Rođen je u obitelji s petero djece, a otac mu je bio talijanski imigrant, te novi papa ima i argentinsko i talijansko državljanstvo.

Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. U novicijat Družbe Isusove stupio je 11. ožujka 1958. godine. Humanističke studije završio je u Čileu, a 1963., po povratku u Buenos Aires, završio je filozofiju na Filozofskom fakultetu kolegija ‘San Jose' u San Miguelu.

Sljedeće dvije godine predavao je književnosti i psihologiju na kolegiju ‘Immacolata' u Santa Feu, a 1966. predavao je iste predmete na kolegiju ‘Salvatore' u Buenos Airesu. Od 1967. do 1970. studirao je teologiju na Teološkom fakultetu kolegija ‘San Jose' u San Miguelu.

Za svećenika je zaređen 13. prosinca 1969. godine, a unutar Družbe Isusove proveo je svoj treći probandat 1970. - 1971. u Alcali de Henares u Španjolskoj, te je 22. travnja 1973. položio svoje doživotne zavjete.

Bio je magister novaka u Villa Barilari u San Miguelu (1972. - 1973.), profesor na Teološkom fakultetu, konzultor u svojoj Provinciji te rektor kolegija. Za provincijala Argentine izabran je 31. srpnja 1973. i tu je službu obnašao šest godina.

Između 1980. i 1986. godine bio je rektor kolegija i Filozofskoga i teološkog fakulteta u istoj kući, te župnik u biskupiji San Miguel.

U ožujku 1986. pošao je u Njemačku kako bi ondje dovršio rad na svojoj doktorskoj disertaciji, nakon čega su ga poglavari smjestili u kolegij ‘Salvatore' odakle je premješten u crkvu Družbe Isusove u gradu Cordobi, gdje je obnašao službu duhovnika i ispovjednika.

Blaženi Ivan Pavao II. imenovao ga je 20. svibnja 1992. pomoćnim biskupom Buenos Airesa, a 27. lipnja iste godine primio je u katedrali u Buenos Airesu biskupski red po rukama kardinala Antonija Quarracina. Suzareditelji su bili apostolski nuncij Ubaldo Calabresi i biskup Mercedes-Lujana Emilio Ognjenović.

Nadbiskupom koadjutorom Buenos Airesa imenovan je 3. lipnja 1997., a 28. veljače 1998., nakon smrti kardinala Qarracina, naslijedio ga je u nadbiskupskoj službi.

Kao nadbiskup putovao je javnim prijevoznim sredstvima, a umjesto biskupske palače, stanovao je u iznajmljenom stanu, te si je zaslužio nadimak ‘kardinal siromašnih'.

Govori španjolski, talijanski, a služi se i njemačkim jezikom. Poznat je i kao dobar kuhar, ljubitelj opere, prijatelj grčke klasike, Shakespearea i Dostojevskoga te kao dobar plivač, premda od djetinjstva ima poteškoća s plućima.

Prije četiri godine izabran je za 266. papu i uzeo ime Franjo.