Papa će uputiti poruku mira na utakmici Brazila i Hrvatske na SP-u

05.06.2014

Papa će na Svjetskom prvenstvu biti prisutan, ne osobno, nego u formi “Franjina trenutka” na utakmici otvorenja između Brazila i Hrvatske...

...12. lipnja, kako je najavio i FIFA-in šef Joseph Blatter nakon posjeta Vatikanu Brazilska predsjednica Dilme Rousseff još je u travnju najavila papino obraćanje na otvaranju SP. Papa Franjo će se porukom obratiti. On će biti nazočan ne osobno nego u formi „Franjina trenutka". To će biti na utakmici otvorenja između Brazila i Hrvatske, 12. Lipnja. Da bi se pokazala poruka mira nogometnog natjecanja, za koju se i Papa zauzima, sa stadiona će poletjeti i golubica mira. Maslina na rubu travnjaka je bila zamisao samog Franje koja nije prošla jer nije usklađena s FIFA pravilima.

Ipak, Papi je to već uspjelo kada su prijateljsku utakmicu igrale Italija i Argentina. Tom prigodom nastupili su i vrhunski igrači, kao što su Lionel Messi, Mario Balotelli i Gianluigi Buffon, koji su prethodno posjetili Papu, a on im je predao blagoslovljeno stabalce masline koje je za vrijeme utakmice stajalo uz rub olimpijskog stadiona u Rimu. Ta maslina mira poslije je dobila svoje stalno mjesto u Vatikanskim vrtovima. "Prijatelj nogometa", kako je Blatter službeno nazvao papu Franju, koristi sport kao most za poruke i za birane riječi. "Juegen Adelante!", odnosno "Hajde, igrajte!" dovinuo je Papa na Svjetskom danu mladih u Riu mladim vjernicima.

kta

loading...