Ove korizme vratimo se k Bogu kako bismo pronašli sami sebe

Papa Franjo I., u svom prvom Angelusu, rim, Svjetski dan mira, o sakramentu krštenja, Papa Franjo, Papina kateheza, Kršćanin, Sveti Otac, Ćiril i Metod, evanđelje, Papa Franjo, Papa Franjo, PAPA BENEDIKT XVI, misa, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Papina kateheza, Papa Franjo, Božić, poruka, Marijan Knezović, Papa Franjo, Sarajevo, pomoć, koralji , Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Fra Dado Milas hercegovački franjevac, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa Franjo I., molitva, BH Fanaticosi, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, religija, Poruke i poslanice, Papina kateheza, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa, papa vjernici, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, poruka pape Franje, Sveti Otac, Papa Franjo, evanđelje, knjiga, Papa Franjo, Božje je ime Milosrđe, Sveti Otac, Papa Franjo I., grijeh, vjera, korizmena poruka, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., religija, Sveti Otac, religija, Papa Franjo I., Papa, pepelni
Crkva u blagdanu Pepelnice upućuje dva poziva. Prvi poziv je po apostolu Pavlu: ''Dajte, pomirite se s Bogom!''

- To je ozbiljan poziv i Kristovo ime. Zašto? Jer Krist zna koliko smo krhki i grešnici, poznaje slabosti našeg srca ranjena zlom koje smo učinili ponijeli, zna kako trebamo osjetiti da smo ljubljeni kako bismo činili dobro - kazao je Papa dodajući kako sami po sebi to nismo u stanju.

Stoga, Papinim riječima, apostol ne kaže da činimo nešto nego da dopustimo pomiriti se s Bogom.

- I to s pouzdanjem jer Bog je veći od našeg srca, on pobjeđuje grijeh i podiže nas iz bijede ako mu se povjerimo, na nama je priznati koliko smo potrebni milosrđa - naglasio je Papa.

Objasnio je potom kako tome mogu postojati neke zapreke. Prva od njih je napast da zatvorimo vrata svojeg srca.

- To je napast da se suživimo s vlastitim grijehom, da ga umanjimo, neprestano se opravdavamo, misleći kako nismo gori od drugih - pojasnio je.

Druga je napast, sram otvoriti vlastita srca.

- Sram je dobar simptom koji pokazuje da se želimo odvojiti od zla, ali se ne smije pretvoriti u strah - naglasio je Sveti Otac.

Postoji i strah da bježimo od svjetla. Tada se događa da se zavlačimo u bijede, razmišljamo povezujući negativne stvari sve dok ne postanemo bliski žalosti koju ne želimo, obeshrabrabreni i slabi nasuprot napasti.

- Samo nas Gospodin oslobađa svojom milošću. Slušajmo Isusa koji zove umorne i opterećene. Ne ostajmo sami sebi, idimo k Njemu! - pozvao je papa Franjo.

U ovom slavlju prisutni su bili i misionari milosrđa kako bi primili poslanje da budu znak i sredstvo Božjeg opraštanja.

Drugi poziv Crkve o blagdanu Pepelnice upućen je po proroku Joelu koji kaže: ''Vratite se k meni svim srcem!"

- Udaljili smo se od Boga, od drugih, od nas samih. Teško nam je imati stvarno povjerenje u Boga kao oca, bez straha. Teško je ljubiti druge, umjesto da mislimo zlo o njima, koliko nam je teško činiti istinsko dobro - primijetio je Papa.

Nasuprot napastima postoje tri sredstva, tri medicine koje liječe naš grijeh, predstavio je.

Prvi je molitva, odnosno Papinim riječima, izraz otvaranja i povjerenja u Gospodina koji skraćuje udaljenosti stvorene grijehom.

- Reći: 'Nisam samodostatan, trebam Te, Ti si moj život i moje spasenje' - pozvao je papa Franjo.

Drugo sredstvo je ljubav koji poziva nadići sve one osjećaje da smo stranci jedni drugima.

- Prihvatiti onoga koji treba naše vrijeme, prijateljstvo, živjeti u službi, prihvatiti ju, pobjeđujući napast samodostatnosti - pojasnio je Sveti Otac.

Treće je sredstvo post i pokora i to kako bismo se oslobodili ovisnosti prema onim stvarima što prolaze i kako bismo se vježbali da budemo osjetljivi i milosrdni.

- Uzeti nešto s našega stola kako bismo u tome pronašli pravo dobro - kazao je Sveti Otac.

Korizma je vrijeme čišćenja srca i života naglasio je Papa pozivajući da ljubav bude '' ona koja služi, a ne egoizam kojim se služi''.

- Krenimo na taj put zajedno, kao Crkva, primajući pepeo i držeći pogled na raspetom - on nas ljubeći poziva da si dopustimo pomiriti se s Bogom i da se vratimo k Bogu kako bismo pronašli sebe same - zaključio je Papa.

laudato.hr