Otvorena 1045. fešta sv. Vlaha

duhovne priprave, u crkvi Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, svetkovina Sv.Vlaho, svetkovina Sv.Vlaho, biskup Uzinić, Dubrovnik
Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u čast sv. Vlaha, u Dubrovniku je u četvrtak, na Kandeloru, otvorena 1045. festa zaštitnika toga grada.
Nakon čitanja Lausa, tradicionalnog teksta kojim počinje otvorenje Feste, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravio je među ostalim i ovogodišnje festanjule - svjetovne domaćine, pomorca Luku Šoletića i obrtnika Vlahu Violića.
Biskup Uzinić poručio je kako Festu sv. Vlaha ne mogu ugroziti izvanjske okolnosti jer je ona znak našeg kršćanskog vjerovanja u Boga.
- Festa sv. Vlaha nije samo tradicija i kulturna baština, ona nije i ne smije biti svedena samo na procesiju, izvijanje barjaka, pucnjavu trombunjera... Niti je, budemo iskreni, ne mogu ugroziti neke izvanjske okolnosti koje nam se mogu svidjeti, a i ne moraju, odnosno koje nam mogu smetati, a i ne moraju. Festa sv. Vlaha je znak našeg katoličkog identiteta i kršćanske vjere u Boga, koji nam se objavio u Isusu iz Nazareta, u kojega je sv. Vlaho vjerovao i kojega je posvjedočio svojim životom i svojom mučeničkom smrću - rekao je biskup Uzinić.
- Naše je slavlje istovremeno i povjerenje, dugo 1045. godina, u moćnu zaštitu našega nebeskoga zaštitnika - parca sv. Vlaha. To povjerenje u sv. Vlaha kao zaštitnika, koje su izgradile brojne prekrasne stranice naše dubrovačke prošlosti, nisu uspjele ugroziti ni one tragične stranice iste te povijesti - rekao je dubrovački biskup i dodao kako danas najveće prijetnje stižu od dviju glavnih opasnosti.

- Od različitih opasnosti na koje nas sv. Vlaho upozorava izdvojio bih dvije. Prva je ona koja nam prijeti demografskim izumiranjem. Već sam spominjao da je broj rođenih u našemu dubrovačkom rodilištu prošle godine prvi put pao ispod tisuću, istaknuo je biskup. Kako je dodao, na to se nadovezuje i pitanje našeg starenja jer smo već sada među deset najstarijih nacija na svijetu, a prema prognozama već 2050. godine u Hrvatskoj će jedna trećina stanovnika imati više od 65 godina. Ovom dodajem za našu lokalnu zajednicu upozorenje da se ne znamo odgovorno ponašati s kulturnom baštinom koja nam je predana i koju smo obogaćenu, a ne osiromašenu, pozvani prenijeti idućoj generaciji - istaknuo je biskup Uzinić, koji je pozvao sve da zaborave privatne i stranačke interese i razmišljaju o javnom interesu.

Rektor crkve sv. Vlaha don Toma Lučić pročitao je okupljenom puku čestitke i pozdrave pomoraca i svih onih koji žive Festu sv. Vlaha, ali nisu u Dubrovniku.

Središnje misno slavlje u petak, na blagdan Sv. Vlaha predvodit će mons. Egidije Živković, biskup iz Željeznog u Gradišću.