Oslobodi nas, Bože, od malodušnosti

4. korizmena nedjelja, evanđelje, Isus, slijepac, sakrament, vjera, religija, Bog, religija, vjera, život u vjeri, biblija, naviještanje evanđelja, religija, čovjek i vjera, kršćanstvo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, religija, kršćanstvo, Kršćanin, religija, vjera, Isus Krist, Isus, put Isusa Krista:, kraljevstvo Božje, vjera, put Isusa Krista:, Isus, Bog, religija, vjera

Ulomak iz Poslanice Hebrejima koji je predložila današnja liturgija potiče da se kršćanski život temelji na prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Potiče nas u prvom redu da pamtimo prošlost, jer se život nastavlja, a ne započinje sada. Valja se sjećati svega, dobrih i loših stvari, treba cijelu povijest stavljati pred Boga, bez skrivanja - kazao je Papa dodajući:

'Braćo, sjećajte se prvih dana': poleta i napredovanja u vjeri, kada se vjera počela živjeti, također i teških kušnji...Kršćanski se život ne može shvatiti, bez pamćenja se ne može kršćanski živjeti: pamćenja božjih pothvata u mom životu, također i nevolja. Kako me Gospodin izbavio iz tih nevolja? Pamćenje je milost za koju treba moliti. Gospodine, ne dopusti da zaboravim tvoj zahvat u mom životu, daj da se sjećam veselih i ružnih trenutaka, radosti i križeva. Kršćanin je čovjek sjećanja - istaknuo je papa Franjo.

Pisac Poslanice Hebrejima veli da „smo u hodu očekujući nešto", da stignemo do jedne točke, do susreta s Gospodinom. Potiče nas da živimo po vjeri. Nada je gledanje u budućnost. Kao što nije moguće kršćanski živjeti, isto se tako ne može živjeti bez gledanja u budućnost, bez nade da ćemo sresti gospodina. Pisac veli nešto lijepo: „Još malo", veli... Život je jedan dašak, prolazi kao dašak. Mladi misle da je život dug, a život nas uči govoriti: „Kako vrijeme brzo prolazi?". Nadanje susretu s Gospodinom znači živjeti u očekivanju, znači živjeti u napetosti između pamćenja i ostvarenja nade, između prošlosti i budućnosti - rekao je Papa.

Poslanica Hebrejima potiče na hrabro i strpljivo življenje sadašnjosti, koja je često bolna i žalosna: na življenje bez straha, bez srama, podnoseći životna zbivanja. Grješnici smo, veli Papa, svi smo grješnici. Unatoč tomu, idimo naprijed, ne zaustavljajmo se jer nećemo rasti - primijetio je.

Pisac poslanice potiče da se ne čini grijeh koji oduzima sjećanje, nadu, odvažnost i strpljivost. Zbog straha od grijeha, ne ide se naprijed, a Isus pak veli: „Ne bojte se!" Strašljivci nazaduju, čuvaju sebe, boje se svega - ustvrdio je Papa dodajući:

Oni misle da nije razumno riskirati, treba biti razuman, pokoravati se zapovijedima. Sve je istina, ali to sputava, onemogućuje sjećanje zadobivenih milosti, oduzima pamćenje i nadu i tako onemogućuje ići naprijed. Takva je sadašnjost nekih kršćana, oni su poput tkanine koja se skupi kad pokisne ... skučen duše... Malodušnost je grijeh protiv sjećanja, hrabrosti, strpljivosti i nade. Neka nam gospodin ojača pamćenje i nadu, neka nam udijeli odvažnosti i strpljenja, neka nas oslobodi od kukavičluka, od toga da se bojimo svega... Stisnute duše se čuvaju, a Isus veli: „Tko hoće sačuvati svoj život, izgubit će ga" - zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan