On daruje, On obdaruje, On ne naplaćuje

Sveti Otac: Isus uvijek djeluje gratis, On daruje, On obdaruje, On ne naplaćuje

Sveti Otac svoju je katehezu posvetio otvorenim vratima milosrđa na katedralama svake biskupije u svijetu.

- Želio sam da ovaj znak Svetih vrata bude prisutan u svakoj biskupiji da bi taj jubilej mogao postati jedno iskustvo koje će doživjeti i dijeliti sve osobe. Sveta godina na ovaj način je zaživjela u čitavoj Crkvi i slavi se u svakoj biskupiji kao i u Rimu. Prva Sveta vrata bila su otvorena u srcu Afrike i to je vidljivi znak jednog univerzalnog zajedništva. Neka ovo crkveno zajedništvo postane sve intenzivnije, sve jače, jer Crkva je jedna u čitavom svijetu, znak je ljubavi i Božjeg milosrđa - istaknuo je Papa Franjo.

Dodao je i da smo pozvani ljubiti i praštati kao što nas Krist ljubi svojom bezgraničnom ljubavi koja svoje lice ima upravo u Božjem milosrđu.

- Opraštanje i milosrđe ne bi trebalo ostat samo za lijepe riječi nego se ostvarit u svakodnevnom životu. Ljubav i praštanje omogućava nam da se u nama samima ostvaruje božanski život. Ljubiti i opraštati kao što Bog ljubi i oprašta - kazao je Sveti Otac.

Posebno je naglasio da otvorimo svoja srca jednako kako su i Sveta vrata otvorena za svakoga jer su znak prihvaćanja od strane samoga Boga.

- Prolazak kroz Sveta vrata je doista znak našeg povjerenja u Krista. Tražimo od Gospodina milost da nam pomogne u otvaranju naših vrata. I ova Sveta godina neće biti efikasna i djelotvorna ako ne dozvolimo da Krist uđe u naša srca, kroz naša vrata, da bi On donio nama svoju ljubav - istaknuo je Papa.

Na kraju kateheze Papa je istaknuo važnost Svete ispovijedi.

- Sveta ispovijed znači na direktan način doživjeti Božje milosrđe. Bog je Onaj koji nama oprašta, koji nas razumije i u najrazličitijim kontradikcijama našeg života. Kada smo opterećeni svojim grijesima doživljavamo tu bliskost na jedan intenzivan način - zaključio je.