Oko 100 tisuća vjernika hodočastilo u Sinj; Msgr. Marin Barišić: Oslobodimo se zabluda prošlosti!

Velika Gospa

Od početka procesije u kojoj je nošena slika Gospe Sinjske cijeli alkarski grad je bio pretvoren u crkvu na otvorenom, a zahvaljujući ozvučenju misa se mogla slušati u svakome njegovu dijelu. Mada su svi sudionici procesije hodali imao se dojam da se kreće samo Gospina slika, a mnoštvo da stoji jer je bio spojen početak i kraj procesijske kolone.

Po ustaljenoj tradiciji u trenutku kada je Slika došla do zgrade Općinskog suda procesija se zaustavila, zapucale su mačkule i obavljen je blagoslov Gospinom slikom na sve četiri strane. U procesiji i svečanoj svetoj misi na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodniku nadbiskupu mons. Barišiću pomagali su gvardijan fra Bože Vuleta, sinjski župnik fra Nikica Ajdučić, dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas i još dvadesetak svećenika, a pjevao je župni zbor Gospe Sinjske s voditeljem fra Jurom Župićem.

Još od ranih poslijepodnevnih sati u subotu svi putevi prema Sinju bili su zakrčeni kolonama hodočasnika koji su stizali u vozilima, ali u velikom broju i pješice. Svima je bio cilj doći u crkvu do oltara sinjske nebeske zaštitnice i na trenutak u tišini "porazgovarati" s Njom, otvoriti joj ranjeno srce, povjeriti težinu životnog križa, zamoliti je za pomoć ili joj zahvaliti na pruženim dobročinstvima.

Poslije dugog i za mnoge fizički zahtjevnog i iscrpljujućeg hodočašća pristigli vjernici ispunili su Sinj koji ih je dočekao raširenih ruku i otvorenog srca. Najveći dio trgovina i svi ugostiteljski objekti bili su otvoreni cijelu noć. Ni kratkotrajna kiša u subotu oko 23 sata nije pokvarila ugodu ljepote predblagdanskog ozračja u najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Poslije ponoći prestao je post te je počelo tradicionalno blagovanje u "restoranima" izniklim u Gradskom parku, na ulicama i drugim prostorima.

Po povoljnim cijenama hodočasnici, ali i Sinjani, uživali su u na ražnju pečenoj janjetini i odojcima, uštipcima i drugim specijalitetima, a nije nedostajalo ni vina i drugog pića. Iako je kroz Sinj u subotu i nedjelju prošlo oko 130 tisuća ljudi, možda i više, domaćini s ponosom ističu da nisu evidentirali ni jedan ozbiljniji incident. U "štrajku" su bili čak i džepari, a u prometu je evidentirano tek nekoliko lakših prometnih nezgoda, bez ozlijeđenih.

Osim domaćinima i njihovoj dobroj organizaciji, za što su sigurno nagrađeni solidnim utrškom za usluge prodaje i ugošćavanja - u samo 7 dana Sinj je Alkom i Gospom uspješno organizirao dva velika skupa o kojima će se pričati u superlativima, a ne po incidentima ili nemilim događajima - najveće zasluge za to pripadaju policiji čiji su pripadnici podnijeli najveći teret. Od prvih poslijepodnevnih sati u subotu svi službenici Policijske postaje Sinj pojačani s kolegama iz drugih postaja patrolirali su cestama, kontrolirali i regulirali promet, usmjeravali hodočasnike i bdjeli nad redom i mirom koji ni u čemu nije bio doveden u pitanje.

Toni Paštar