O razbijenim posudama (Lk 9, 28-36)

put križa, Molitva za Sinodu, uzdol, U sjeni Križa, memorijalni centar za poginule, mjesni župnik vlč. Miljenko Džalto, katolička crkva, vjera, čovjek i vjera, praznovjerje , crna magija, sotona, vjera, čovjek i vjera, molitva, UDVDR-a, Sveta misa, Ivovik -Borova glava, evanđelje, naviještanje evanđelja, religija, vjera, molitva, Papa Franjo I., Papa Franjo mladima, Sveti Otac, molitva, Isus, priznaje Isusa Krista, Mojsije i Ilija , iz Evanđelja, evanđelje, vjera, religija, Isus, Godina Milosrđa, korizma, biblija, Blagovijest, Gospodinovo, Svi sveti, blagdan svi sveti, veliki petak, Uskrs, veliki petak, katica kiš

Ljudi, pogledajmo ovo! I Isus kao čovjek nije uspio. Svojim dolaskom nije dokinuo trpljenje, nepravdu i glad u svijetu. Ako se i ti tako osjećaš, onda dođi Isusu jer si stvoren na Božju sliku.

Bilo bi dobro da nam se danas dogodi ono što se dogodilo Petru. On je na Brdu preobraženja izgubio moć govora, a kada je napokon progovorio uskliknuo je: Gospodine, dobro nam je biti ovdje! Riječ ''dobro'' u grčkom jeziku znači i lijepo, skladno, uredno, kada je sve na svom mjestu. Kada je vidio Isusa i kada je vidio sebe, Petar je jednostavno bio zadovoljan i ispunjen. Bilo je upravo onako kako treba biti.

Kako se ti osjećaš? Možda nikako. Ja se često tako osjećam, a kad se spomenem svojih grijeha i prošlosti onda me je jako stid i žao mi je. Možda i ti se tako osjećaš jer ti nešto jednostavno ne ide u životu. Svašta si pokušavao da ti krene nabolje, ali ne ide. Svaki dan sve veći napor, ali ne ide. Sve je nekako razbijeno i uništeno. Da, ponekad se osjećam kao razbijena posuda. Mene znate samo po nekim vanjskim događajima i po propovijedima. Moram vam reći da to nisam cijeli ja. Nisu to do kraja moje misli. U propovijedima ima stvari o kojima sam slušao i čitao. U zadnje vrijeme puno mi pomaže moj duhovni prijatelj dominikanac iz Poljske. Dopustio mi je da koristim njegove misli, koje je i on negdje pročitao i čuo. Želim ti reći brate i sestro, da me ne poznaješ potpuno! Često se osjećam kao razbijena posuda, nekako nikako. Uvjeren sam da se i ti tako osjećaš i da ti ne ide uvijek onako kako si zamislio.

Svi koji su se družili s Isusom bili su nalik razbijenim posudama. Petar, kad već je nešto progovorio, mogao se samo posramiti. Jednom prigodom se i u more bacio spoznavši da je pred Isusom gol. Priznaje Isusa Mesijom, a kasnije pred nepoznatom ženom zaniječe svoga Učitelja. Ivan i Jakov također su bili poput razbijene posude. Imali su problema sa živcima i gnjevom. Nisu se mogli svladati. Poželjeli su da gromovi spale negostoljubivo selo. Kada je došlo do ozbiljnog razgovora s Isusom, oni to nisu mogli učiniti sami nego su poslali svoju mamu - takvi su bili tipovi. I upravo njih, razbijene posude, Isus vodi sa sobom na brdo gdje se preobražava.

Mojsije i Ilija također su bili poput razbijenih posuda. Mojsije je mucao i nije ni ušao u Obećanu zemlju. Ilija se mogao činiti snažnim. Bio je jak prorok u svojoj riječi, ali uplašio se žene kraljice Izabeel. I oni su došli Isusu.

Ljudi, pogledajmo ovo! I Isus kao čovjek nije uspio. Možda se i on nekome čini kao da je razbijena posuda jer je sve ljubio, a zauzvrat dobio porugu i osudu. Svojim dolaskom nije dokinuo trpljenje, nepravdu i glad u svijetu. Ako se i ti tako osjećaš, onda dođi Isusu jer si stvoren na Božju sliku. Možda ti se čini da si razbijena posuda jer osjećaš nemoć i strah i sve te muči i ne da ti se više živjeti. Pogledaj Isusov križ. Pogledaj njega tamo gore. To je remek- djelo ljubavi prema tebi. On je s tobom. On je sve to prošao prije tebe. Iako premlaćen izudaran, razbijen poput posude. Sveto pismo piše da su vojnici pristupili Isusu da bi mu slomili kosti, ali to nisu učinili. Tako se ispunilo proročanstvo da ni jedna njegova kost neće biti slomljena. To ''neće biti slomljena'' može se prevesti ''da neće biti razbijena''. Poslije svega, Isus ipak nije bio razbijena posuda.

Tko zna, možda i tvoja ranjenost nije konačna razbijenost. Nakon Velikog petka stiže Uskrs. Znaj da je Isus Bog svih razbijenih i slomljenih i samo u njemu tvoje će se rane iscijeliti. Sve je to moguće po njegovoj ljubavi jer on preuzima tebe potpuno na sebe, poput oca koji uzima svoje dijete i nosi ga kike-robe. Tada tvoja razbijenost u stvari postaje otmjenost iz koje možeš gledati lice Boga u Isusu Kristu.

izvor: laudato.hr