‘Nosim tvoje ime u svetoj noći u Betlehem'

Betlehem, jeruzalem, vjernici
‘Nosim tvoje ime u svetoj noći u Betlehem' bilo je tradicionalno geslo i ovogodišnje Božićne akcije koju su, već devetu godinu za redom, provodili njemački benediktinci koji žive, mole i djeluju u opatiji Dormitio na brdu Sion u Jeruzalemu.

Do utorka, 19. prosinca 2017., svatko je mogao i bio je pozvan prijaviti svoje ime i prezime koje je u Božićnoj noći bilo položeno na srebrnu zvijezdu koja se nalazi na mjestu Isusova rođenja u istoimenoj crkvi u Betlehemu. Među mnogim njemačkim imenima bilo je dosta i hrvatskih.

Razlog tako velikog odaziva i sudjelovanja je ta što su i hrvatski katolički mediji podržali ovu Božićnu akciju tako što su o ovome objavili i obavijestili svoje čitatelje na svojim web portalima. Prema dostupnim informacijama bilo je dosta i hrvatskih imena i prezimena kako iz Hrvatske, BiH, tako i iz inozemstva (Njemačke, Austrije, ...), što znači da su i hrvatski iseljenici sudjelovali u ovoj akciji. Prijava i sudjelovanje je bilo besplatno i bez ikakvih je obaveza, no tko je to želio mogao je uplatiti dobrovoljni prilog za ovu opatiju i socijalne projekte u Svetoj Zemlji.


Ovogodišnja lista s imenima bila je dugačka preko 50 metara i teška preko pet kilograma, bilo je prijavljeno 70.518 imena, a prikupljeno je 131.683 eura milodara. Njemački benediktinci i još stotinu vjernika, nakon Božićne polnoćke i noćnog molitvenog bdijenja (vigilije) pješice su se i ove godine u Božićnoj noći uputili kao nekoć pastiri u Betlehem, gdje su na mjestu Isusova rođenja položili listu s imenima i pomolili se za sve njih. Nakon toga molili su jutarnju molitvu (Laudes) na mjestu Isusova rođenja. Iz Jeruzalema krenuli su u 2 sata noći, a u 10-ak kilometara udaljeni Betlehem stigli su oko 4.30 sata ujutro. Iako je padala kiša i bilo burno vrijeme, radosti nije bilo kraja. U hodočasničkom hodu molilo se i pjevalo.

Lista je, kažu ovi njemački benediktinci, iz godine u godinu sve duža, a i teža za nositi. Sljedeće 2018. godine bit će tiskan prigodan letak i plakati Božićne akcije po prvi put i na hrvatskom jeziku